Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezidențiatul, organizat pe 8 decembrie

Examentul de rezidențiat se va desfășura pe 8 decembrie. Șeful statului a promulgat, astăzi, Legea Rezidențiatului, în baza căreia se va desfășura concursul. Ministerul Sănătății va organiza rezidențiatul pe baza unei metodologii adoptată doar prin ordin al ministrului de resort, fără a mai fi nevoie de semnătura ministrului Educației.

Legea Rezidențiatului introduce, printre altele, prevederi în sensul că cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru 2019 să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului. Această cifra va fi egală cu numărul absolvenților de medicină cu diplomă de licență. Ministerul Finanțelor asigura resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate. 

În formă actuală a legii, cifra de școlarizare se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației. Pentru anul 2019, prin derogare, concursul național pentru admiterea în rezidentiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății. Proiectul prevede că spitalele pot face pregătirea rezidenților, degrevand universitățile de numărul mare de rezidenți existenți. 

O altă prevedere introdusă este că, după promovarea examenului și după expirarea stagiului minim aferent specialității, ministrul Sănătății confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă. Actul normativ a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Rezidențiatul a fost amânat cu trei săptămâni. Inițial, concursul trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie, însă, în lipsa unui ministru la Educație, ordinul în baza căruia se defășoară concursul nu a putut fi semnat. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor pentru a soluționa situația existentă „înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România”.