Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A fost numit succesorului lui Baghdadi la cîrma ISIS

quarashi_bun.jpg

Abu Hamza El Qurashi, considerat purtătorul de cuvânt al organizației Stat Islamic
Sursa imaginii: 
rtbf.be

Gruparea Stat Islamic a confirmat aseară moartea liderului său Abu Bakr al-Baghdadi, anunţând numirea succesorului acestuia, Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi, şi amenință SUA cu represalii.

În mesaj, Abu Hamza al-Qurashi, prezentat ca noul purtător de cuvânt al grupării, mai spune că Majlis al-shoura  - adunarea consultativă, în limba arabă -  i-a jurat supunere lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi în calitate de ”comandant al credincioşilor” şi nou ”calif al musulmanilor”.

În înregistrarea audio de circa 7 minute, ISIS cheamă la răzbunarea morţii liderului său, considerat de comunitatea internaţională responsabil de atentate sângeroase şi de numeroase atrocităţi în Irak şi Siria.

Noul lider moşteneşte o grupare jihadistă care, după căderea califatului său în martie şi alte înfrângeri militare, a trebuit să se dizolve într-o multitudine de celule clandestine în Siria şi în Irak.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi este originar din Tell Afar, din vestul Irakului. El a fost un membru Al-Qaeda înainte de a se alătura lui Isis în 2014. El a fost responsabil de operațiunile califatului în războiul împotriva armatei libere siriene (FSA) și a armatei arabe siriene (SAA) din Alep și Deir Ezzor, conform BBc. Potrivit The Independent, Abu Ibrahim al Hashimi al Qurashi a selectat personal mai mulți atacatori sinucigași și l-a cunoscut direct pe Baghdadi în închisorile americane din Irak în 2003-2004.

Noul şef jihadist ar putea să se afle în fruntea a circa 14.000 de luptători dispersaţi în Siria şi în Irak şi să se apropie de liderul actual al Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a declarat miercuri Russ Travers, directorul interimar al National Counterterrorism Center, organismul care supervizează lupta antiteroristă în SUA.