Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: La alegerile locale de duminică va fi organizat primul exit-poll, după opt ani

poza_alegeri_matinal.jpg

Exit-poll, desfășurat în 67 secții de votare din municipiul Chișinăul
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Alegătorii din R.Moldova sunt așteptați, duminică, din nou la urne când va fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale. 384 de primari urmează să fie aleși. Miza cea mare este Chișinăul unde lupta se va da între socialistul Ion Ceban și pro-europeanul, Andrei Năstase. Acum două săptămâni, candidatul Partidului Socialiștilor a obținut 41 la sută din voturi, în timp ce candidatul Blocului ACUM, 31 la sută din sufragii. De această dată, Comisia Electorală Centrală a permis și organizarea unui exit-poll. Sondajul va fi realizat în 67 de secții de votare în raza municipiului Chișinău.   

După o pauză de opt ani, duminică, cetățenii moldoveni, la ieșirea de la urne, vor fi întrebați pentru cine și-au dat votul. Ultimul exit-poll, realizat la alegerile locale din 2011, a eșuat. Și asta pentru că, spun experții, a prezentat date total diferite față de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau alte sondaje anterioare. În plus, compania care a organizat exercițiul democratic a fost una străină care nu avea tangențe cu R.Moldova.

Cei care vor organiza duminică exit-poll-ul sunt Asociația pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu Compania de consultanță Poliexpert, condusă de politologul Igor Volnițchi, fost purtător de cuvânt al ex-premierului moldovean, Vlad Filat. Pentru desfășurarea cercetării au fost contractate două instituții sociologice, Fop-Star și IMAS. Comisia Electorală Centrală a acreditat 164 de persoane să efectueze sondajul de opinie şi a aprobat modelul legitimaţiei operatorului care va intervieva alegătorii.

Secțiile de votare vor fi deschise începând cu ora 7.00 și se vor închide la 21.00. Colectarea datelor se va face pe tablete, iar ulterior vor fi transmise online pe server, unde au acces doar două persoane autorizate. Colectarea datelor va fi realizată de operatorii acreditați de CEC. Organizatorii se așteaptă ca în jur de opt mii de persoane să completeze formularele.

În buletinele de vot vor fi înscrişi primii 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie 2019. Înscrierea în buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur.

Concurenții electorali trebuie să prezinte, până pe 1 noiembrie, ora 16:00, rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru turul al doilea de scrutin sau vor informa despre faptul că nu au deschis/redeschis contul cu mențiunea ”Fond electoral” și nu au suportat cheltuieli financiare. Partidele, alte organizații social-politice, blocurile electorale vor prezenta respectivul raport (sau vor informa despre nedeschiderea contului) la Comisia Electorală Centrală, iar candidații independenți – la consiliile electorale de circumscripție. 

În primul tur de scrutin, la 20 octombrie, în 518 localități din țară au fost aleși primarii. Cele mai multe mandate, în teritoriu, le-au obținut democrații, 191, fiind urmați de socialiști care au câștigat 124 de primării. Iar Blocul ACUM a obținut 82 de fotolii de primar, în localitățile din țară.

Odată cu alegerile locale generale au fost desfășurate și alegeri parlamentare noi în 4 circumscripții uninominale. Curtea Constituțională a validat, joi, mandatele celor patru deputați. Ghenadie Verdeș din partea Partidului Democrat a fost ales în circumscripția Nisporeni. Vasile Năstase va fi deputat din partea Blocului ACUM, fiind ales de suburbiile municipiului Chișinău. Vitalie Evtodiev ajunge deputat, fiind votat de cetățenii din regiunea transnistreană, iar Galina Sajin câștigă un mandat de deputat din partea blocului ACUM, în circumscripția la vest de Moldova. 

Să spunem, că președintele și vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale au avut recent o întrevedere cu ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță. Oficialii au vorbit despre organizarea alegerilor din R.Moldova, iar ambasadorul a ținut să menționeze că scrutinul din 20 octombrie, s-a desfășurat într-o manieră democratică, cu respectarea standardelor internaționale.

Totodată, conducerea CEC și ambasadorul României s-au referit la organizarea, pe 10 noiembrie, a alegerilor prezidențiale de peste Prut. În acest context, președintele CEC, Dorin Cimil, l-a asigurat pe diplomatul român de toată deschiderea și susținerea CEC pentru organizarea scrutinului în cele mai bune condiții. Pentru cetățenii români, aflați în Republica Moldova, vor fi deschise 37 secții de votare. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre exit-poll-ul de duminică, organizat la Chișinău