Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reprezentanța Comisiei Europene în România o ironizează subtil pe Viorica Dăncilă

r_ce_dancila.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook Reprezentanța Comisiei Europene în România

Reprezentanța Comisiei Europene în România scrie pe Facebook despre studiul limbii engleze în țările membre UE, la o zi după ce premierul demis, Viorica Dăncilă, a spus că nu vorbește limba engleză pentru că „suntem în România”.  

România este unul din cele 6 state europene în care toți elevii din ciclul gimnazial declară că învață limba engleză, conform Eurostat. Este mesajul postat pe pagina de Facebook a reprezentanței Comisiei Europene în România. Precizarea vine în contextul în care ieri, premierul demis, Viorica Dăncilă, a declarat că românii care vorbesc limbi străine, în special engleză, ”țin mai puțin la această țară”:

”Să știți că unii poate vorbesc foarte bine limba engleză și îi apreciez pe toți care vorbesc engleză, franceză, germană, orice limbă străină. Dar țin mai puțin la această țară. În limba engleză se duc și spun foarte ușor la Bruxelles ceea ce vrea să audă Bruxelles-ul, nu ceea ce, de fapt, ar trebui să susțină pentru această țară. Eu sunt un pro-european convins, am fost europarlamentar 9 ani de zile, liderul delegației europarlamentarilor, dar de fiecare dată mi-am susținut țara și am obținut rezultate. Faptul că vorbim bine sau mai puțin bine o anumită limbă străină… eu cred că este relevant. Dar mai relevant pentru români este ceea ce faci pentru ei și cu câtă demnitate îți reprezinți țara atât în țara ta, dar mai ales în afara granițelor țării”, a susținut Viorica Dăncilă.

Ulterior, liderul PSD a revenit cu precizări despre vorbitorii de limbi străine, spunând că reprezintă o resursă valoroasă pentru țară. Premierul demis a precizat că nu este însă de acord cu politicienii care își critică propria țară în una din limbile de circulație internațională.