Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ceban:”Am votat pentru un viitor mai bun”. Năstase: ”Dacă nu votăm, Moldova va eșua”

colaj.jpg

Ion Ceban și Andrei Năstase luptă pentru șefia Capitalei
Sursa imaginii: 
Colaj/RFI

În R.Moldova duminică se desfășoară cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. În 384 de localități urmează a fi ales primarul. La Chișinău, lupta strânsă se dă între candidatul socialiștilor, Ion Ceban și candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase. Cei doi au acumulat 40 la sută, și respectiv, 31 la sută din sufragii, în primul tur de scrutin. Alegerile de duminică sunt monitorizate de peste 1700 de observatori naționali și internaționali. Pentru prima, după o pauză de opt ani, este organizat un exit-poll în municipiul Chișinău.

Candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, a declarat, la ieșirea de la urne că, a votat ”cu certitudinea că de această dată votul nostru, al tuturor, nu va mai fi furat de cei care se tem de adevăr și de puterea acestuia, se tem de deciziile oamenilor, așa cum au făcut-o anul trecut, lăsând capitala fără primarul ales legitim”.

”Cea mai severă sancțiune pentru cei care au furat votul din iunie 2018 și ne-au făcut țara de rușine, indiferent pe cine au ales oamenii, este un vot și mai masiv și mai hotărât în această duminică. Rog și-i îndemn pe toți locuitorii Chișinăului și ai suburbiilor să iasă astăzi la vot. Să aleagă cum cred că este mai bine pentru ei, pentru familiile lor, pentru viitorul lor, dar să iasă la vot. Aceasta este prima regulă sau condiție a democrației. De votul de astăzi, din Chișinău și din suburbiile sale, depinde drumul și viitorul întregii Moldove. Dacă stăm acasă și nu votăm, vă spun sigur că Moldova va eșua din nou, pentru următorii 10-20 de ani”, a declarat Năstase.

Să spunem că, Andrei Năstase a îndemnat chișinăuienii, duminică, într-un nou live pe Facebook, să iasă la vot. În iunie 2018, Judecătoria Chișinău a invalidat rezultatele alegerilor locale din Capitală tocmai pentru că Năstase a făcut agitație în ziua alegerilor. 

Candidatul PSRM, Ion Ceban a declarat că a votat pentru un viitor mai bun pentru Chișinău și suburbii.” Am votat ca aceste schimbări să vină cât de curând posibil. Am votat pentru drumuri mai bune, pentru lacuri curățate, să nu existe miros neplăcut în Capitală, pentru o capitală administrată profesionist și eu știu că acest lucru este posibil”, a declarat Ion Ceban la ieșirea de la secția de votare, scrie portalul Anticoruptie de la Chișinău.

La al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.

Pentru cele 384 de mandate de primar din localitățile din țară, candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 (11,07%) sunt independenți, iar 683 (88,93%) reprezintă o formațiune politică.

Pentru scrutinul de astăzi au fost tipărite circa 1,7 mln. buletine de vot. Primele date preliminare referitoare la rezultatele alegerilor vor fi prezentate la ora 22.00. 

1 042 de secții de votare sunt deschise în toată țara. Dintre acestea, 307 în municipiul Chișinău. În listele electorale de bază avem înscriși circa 1, 6 mln. cetățeni cu drept de vot, dintre care peste 630 de mii sunt arondați secțiilor de votare din municipiul Chișinău.

Comisia Electorală Centrală a permis și organizarea exit-poll-ului, în 67 secții de votare, din municipiul Chișinău. Cercetarea este desfășurată de Asociația pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova în cooperare cu Compania de consultanță Poliexpert, condusă de politologul Igor Volnițchi, fost purtător de cuvânt al ex-premierului moldovean, Vlad Filat.

Pentru desfășurarea sondajului au fost contractate două instituții sociologice, Fop-Star și IMAS. Colectarea datelor se face pe tablete, iar ulterior acestea sunt transmise online pe server, unde au acces doar două persoane autorizate. Colectarea datelor este realizată de operatorii acreditați de CEC. Organizatorii se așteaptă ca în jur de opt mii de persoane să completeze formularele. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre turul II al alegerilor locale generale din R.Moldova