
Politică
Agitație electorală, cumpărarea voturilor, nereguli semnalate de observatori
poza_sectie.jpg

Printre încălcările înregistrate de observatorii misiunii Promo-lex sunt obstrucționarea, limitarea procesului de observare a alegerilor, prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m. De asemenea, observatorii vorbesc de votarea nejustificată în grup, agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.
Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane), fotografierea buletinelor de vot, sunt alte nereguli depistate de observatorii care monitorizează scrutinul de duminică.
Totodată, au fost înregistrate și acte de violență sau intimidări ale alegătorilor sau urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. Mai multe sigilii de pe urnele de vot au fost rupte, deteriorate sau lipseau.
Și Comisia Electorală Centrală anunță câteva incidente acestea fiind legate de transportarea alegătorilor și agitație electorală în preajma secțiilor de votare. Toate cazurile au fost documentate și sunt examinate de Inspectoratul General al Poliției.
Potrivit CEC, pentru buna desfășurare a scrutinului de astăzi, circa 2000 de angajați ai Inspectoratului General al Poliției sunt antrenați în asigurarea ordinii și securității publice.
Pentru cele 384 de mandate de primar din localitățile din țară, candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 (11,07%) sunt independenți, iar 683 (88,93%) reprezintă o formațiune politică.
Pentru scrutinul de astăzi au fost tipărite circa 1,7 mln. buletine de vot. Primele date preliminare referitoare la rezultatele alegerilor vor fi prezentate la ora 22.00.
La ora 21.00 se vor închide cele 1 042 de secții de votare, deschise astăzi în toată țara. Dintre acestea, 307 în municipiul Chișinău. În listele electorale de bază avem înscriși circa 1, 6 mln. cetățeni cu drept de vot, dintre care peste 630 de mii sunt arondați secțiilor de votare din municipiul Chișinău.
La Chișinău, pentru funcția de primar al capitalei se duelează socialistul Ion Ceban și pro-europeanul Andrei Năstase. Candidatul PSRM a obținut 40 la sută din sufragii, iar candidatul Blocului ACUM, 31 la sută, în primul tur de scrutin.