Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Alegerile din 1946 sau ”Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”

alegeri_1946.jpg

Afiș electoral de la alegerile din 1946
Image source: 
youtube.com

Ne aflăm în prag de alegeri în România, iar Pagina de istorie de astăzi face referire la alt an electoral, cel din 1946, când în 19 noiembrie destinul României și românilor a luat un alt curs, pentru aproape 45 de ani. Istoricii de astăzi sunt aproape unanim de părere că alegerile din 1946, în urma cărora a fost pecetluită venirea la putere a comuniștilor, au fost falsificate. Vă invităm să descoperiți și un document inedit, în care Iuliu Maniu denunța lumii libere abuzurile comuniștilor români susținuți de sovietici.

Acum 73 de ani, România a fost martora celei mai mari fraude electorale din istoria sa politică. Consecința directă a fost instaurarea totalitarismului. Un document inedit, păstrat în Arhiva Ion Rațiu de la Londra, relatează ce abuzuri au comis comuniștii înainte de alegerile din noiembrie 1946.

Documentul trimis de cabinetul Maniu românilor din străinătate vorbea despre promisiunile făcute de ambasadorii american, englez și rus, dar și de către Guvernul român că ”se va respecta libertatea presei și a cuvântului, libertatea întrunirilor și funcționarea nestânjenită a partidelor politice: național-țărănesc și național-liberal; că se vor sista persecuțiile politice și procesele înscenate împotriva membrilor opoziției, iar cei arestați vor fi puși în libertate”. 

Nici unul din aceste angajamente nu a fost respectat. Din contra, s-a continuat cu și mai mare ferocitate persecuția presei, oprirea sau spargerea prin violență a întrunirilor, procesele înscenate au curs mai departe, soldându-se cu sute de condamnări neîntemeiate, iar cei arestați au continuat să fie reținuți în condițiuni inumane, alături de cei arestați ulterior, în baza unor revoltătoare înscenări organizate prin agenți provocatori. (…)

Întrunirile opoziției sunt împrăștiate de cete comuniste organizate, înarmate și transportate în vechiculele Statului, de către Guvern, precum și de înseși autoritățile polițienești și de formațiunile militare ale Guvernului - cum sunt unitățile de foști prizonieri în Rusia trecute printr-o școală specială sovietică: diviziile ”Tudor Vladimirescu” și ”Horia, Cloșca și Crișan”. Numeroase victime cad jertfă acestor atacuri violente, între cari grav răniți și morți. Partidul național-țărănesc numără o importantă cifră de partizani omorâți. Tipografiile și imprimeriile sunt împiedicate prin ordine abuzive date de Sindicatele de tipografi și de Confederația Generală a Muncei să tipărească ziarele sau manifestele partidelor de opoziție. (…)

Oficiul de repartizare a hârtiei, care este la dispoziția Guvernului, distribuie hârtia aproape exclusiv ziarelor Guvernului și partidului comunist. (…) Cenzura funcționează într-un chip barbar. Ziarele guvernamentale inventează fel de fel de calomnii, iar Guvernul înscenează felurite manevre, destinate să compromită partidele de opoziție”.

Alegerile din 1946 s-au desfășurat, așa cum era de așteptat, sub controlul strict al guvernului. Rezultatul, însă, a reflectat celebra frază a lui Iosif Stalin, ”Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”.

(am păstrat ortografia și forma arhaică a cuvintelor din documentul original).

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 4 noiembrie 2019