Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un pericol: reaprinderea naționalismelor în Balcani

sassoli.jpg

David Sassoli, președintele Parlamentului European, întreprinde prima sa vizită în afara Uniunii în Macedonia de Nord
Image source: 
Reuters/Vincent Kessler via en.rfi.fr

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, va întreprinde prima sa vizită în afara Uniunii în Macedonia de Nord. Vizita la Skopje va avea loc astăzi și mâine. Iar acest gest este plin de semnificații.

Și mai ales că o vizită la Tirana, este programată și ea destul de curând, pentru 2-3 decembrie, aflăm dintr-un comunicat al Parlamentului European.

Sassoli a recunoscut, înainte de plecarea la Skopje, că populația din ambele țări a fost profund dezamăgită de eșecul din Consiliul European privind deschiderea negocierilor de aderare – și aceasta din cauza opoziției câtorva state membre. În condițiile în care - a remarcat Sassoli în comunicatul premergător vizitei -  Skopje și Tirana au îndeplinit reformele cerute de Uniunea Europeană.

David Sassoli s-a adresat mai ales generațiilor tinere din cele doua țări, îndemnandu-le să nu renunțe, să-și păstreze speranța, și să rămână pe calea europeană.

Vizita președintelui Sassoli și apelul său catre cele două națiuni din Balcanii de Vest vin la puțin timp după ce reprezentantul permanent al Rusiei pe lânga UE a adresat, vineri, o invitație Albaniei și Macedoniei de Nord să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice – o structură comercială și politică dominată de Moscova.

Și aceasta, evident, pe fondul frustrărilor accumulate în cele doua țări după amânarea de către statele membre a începerii negocierilor.

Serbia a semnat recent un acord comercial cu Uniunea Eurasiatică și acum nu este clar în ce măsură acest gest este compatibil cu aspirațiile Belgradului de a adera la Uniunea Europeană. Serbia a deschis oficial negocierile de aderare în 2014, dar acestea înaintează extrem de greu.

Mesajul președintelui Parlamentului European vizează, evident, convingerea Abaniei și Macedoniei de Nord să nu facă, la rândul lor, pasul la care deja a recurs Serbia.

Dar este și o ilustrare a felului în care funcționează lucrurile în Uniunea Europeană. Comisia și Parlamentul sunt, cel mai adesea, mai favorabile adâncirii integrării europene și extinderii decât statele membre.

De exemplu, Comisia și Parlamentul votează bugete mai generoase, pe care apoi Consiliul le amputeaza serios, înainte de a se ajunge la un compromis, mai aproape de varianta statelor membre. Un alt exemplu: Comisia și Parlamentul au declarat încă din 2011 că Romania și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Spațiul Schengen, statele membre nu au încuviințat aderarea nici acum.

La fel, Comisia a propus deschiderea negocierilor cu Skopje și Tirana iar Parlamentul a aprobat-o  – nu însă și totalitatea statelor membre.

Există și o explicație de ordin politic: în timp ce europarlamentarii sunt aleși pentru un mandat european, iar comisarii sunt gardienii unui Tratat în care este înscrisă, negru pe alb, ideea unei Uniuni tot mai strânse, guvernele au un mandat național - adesea, chiar opus Uniunii Europene. De ani de zile, în multe state membre, mesajele din campaniile electorale naționale sunt mai degrabă impotriva Uniunii Europene.

Mulți lideri naționali resping orice extindere  de teama reacției partidelor xenophobe și antieuropene.

Probabil că aceste lucruri vor fi explicate la Tirana și Skopje de către președintele Sassoli - liderilor dar mai ales celor două națiuni care-și leagă speranțele de un viitor european.

Ar fi bine ca explicațiile să fie convingătoare. Altfel, puteri precum Rusia, Turcia și chiar Arabia Saudită se vor simți încurajate să-și întărească pozițiile în regiune. Dar mai ales, frustrările generate de amânarea negocierilor pentru Europa vor alimenta naționalismele care au făcut atât de mult rău în Balcani. 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 4 noiembrie 2019