Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezultate finale: Ceban, noul primar al Chișinăului. Expert:”PSRM va trebui să-și controleze aroganța”

ceban_conferinta.jpg

Liderii socialiștilor, la scurt timp după prezentarea rezultatelor alegerilor locale
Sursa imaginii: 
PSRM

La Chișinău, pentru prima dată, un candidat al unui partid de stânga câștigă alegerile locale. Ion Ceban este noul primar ales, potrivit rezultatelor finale ale Comisiei Electorale Centrale. Astfel, după prelucrarea tuturor celor 307 procese verbale, candidatul socialiștilor obține 52, 39 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său, pro-europeanul Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, 47,61 la sută din sufragii. Ceban a promis deja că va fi primarul tuturor chișinăuienilor.

Comentatorul politic, Dionis Cenușă spune la RFI că ”victoria lui Ion Ceban, adică a socialiștilor, se datorează mai multor factori, pe lânga pregătirea mai buna, în termeni obiectivi. Or, Andrei Năstase s-a bazat foarte mult pe repetarea de la sine a rezultatului de anul trecut. Atunci acesta a câștigat pentru că reprezenta opoziția, atât cea democratică în raport cu regimul lui Plahotniuc, dar și cea geopolitică/ideologică față de socialiști. În 2019, aflarea la guvernare cu aceiași socialiști, a neutralizat ambele aspecte. Chiar dacă Năstase a apelat la geopolitică, relativ puțin, prestația sa a lăsat de dorit. Iar pentru Ceban a fost mai ușor să câștige din exact aceleași motive, din care a pierdut Năstase”, spune la RFI, expertul moldovean, Dionis Cenușă.

Potrivit comentatorului, Ion Ceban a reușit ceea ce colegii lui de partid, Igor Dodon și Zinaida Greceanii, și nici el un an în urma, nu au reușit și anume să câștige alegerile în Chișinău. ”Deci, în capitală nu se votează doar pe principii geopolitice, chiar dacă Moscova este satisfacută de victoriile socialiștilor în țară și în Chișinău. Dacă ACUM se resemnează și acceptă rolul secundar în preferințele populației, atunci coaliția are șanse să supraviețuiască. Totodată, PSRM va trebui să-și controleze aroganța și poftele politice, stimulate de rezultatele bune în alegerile locale, pentru a menține coaliția. Fără respectarea echilibrului, destabilizarea politică este iminentă”, este de părere Dionis Cenușă.

La scurt timp după prezentarea rezultatelor preliminare, la sediul Partidului Socialiștilor, a avut loc un briefing de presă la care au participat șeful statului, de fapt liderul informal al partidului, președintele PSRM, dar și proaspătul primar ales al Chișinăului. Șeful statului, Igor Dodon l-a felicitat pe Ion Ceban pentru victoria obținută, îndemnându-l să nu facă politică, în noua sa funcție.

Președintele moldovean, Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor a mulțumit locuitorilor din Chișinău pentru participarea la alegerea primarului general al municipiului și i-a felicitat pentru începerea unei noi etape în istoria modernă a capitalei. ”Oamenii așteaptă soluția unor probleme concrete pentru Chișinău: drumuri, apă, canalizare. Și îl îndemn pe domnul Ceban, să nu se angajeze în politică la primărie. Oamenii doresc schimbări spre bine. Și cred că acest lucru este posibil ”, a spus șeful statului.

La rândul său, Ion Ceban a mulțumit tuturor locuitorilor din Chișinău și i-a asigurat că va fi primarul tuturor. „Nu văd altă soluție decât să lucrăm împreună, să divizăm responsabilitățile și nu funcțiile. Și o vom face începând de mâine. Vreau să mulțumesc familiei mele, care a avut răbdare în tot acest timp. Vreau să mulțumesc echipei care a lucrat în această campanie – sunt oameni speciali. Și vreau să spun că de mâine vom lucra în beneficiul Chișinăului și al locuitorilor săi”, a spus Ion Ceban, după anunțarea rezultatelor CEC.

Candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, care a pierdut lupta pentru șefia capitalei, nu a venit cu o reacție oficială, până la această oră. Nu a organizat nici un briefing, după anunțarea rezultatelor Comisiei Electorale Centrale. Nu a venit cu o reacțnie nici pe Facebook, în vreo transmisiune live, așa cum obișnuia să o facă până acum.

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Andrei Năstase a declarat că a votat ”cu certitudinea că de această dată votul nostru, al tuturor, nu va mai fi furat de cei care se tem de adevăr și de puterea acestuia, se tem de deciziile oamenilor, așa cum au făcut-o anul trecut, lăsând capitala fără primarul ales legitim”.

”Rog și-i îndemn pe toți locuitorii Chișinăului și ai suburbiilor să iasă astăzi la vot. Să aleagă cum cred că este mai bine pentru ei, pentru familiile lor, pentru viitorul lor, dar să iasă la vot. Aceasta este prima regulă sau condiție a democrației. De votul de astăzi, din Chișinău și din suburbiile sale, depinde drumul și viitorul întregii Moldove. Dacă stăm acasă și nu votăm, vă spun sigur că Moldova va eșua din nou, pentru următorii 10-20 de ani”, declara Năstase, la ieșirea de la urne.

În prezent, nu se știe dacă Andrei Năstase va reveni în funcția de ministru de Interne și vicepremier în Guvernul, condus de Maia Sandu.

 
Corespondentul RFI despre reacțiile după alegerile locale din Chișinău