Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Kelemen Hunor: Maghiarii nu sunt dușmanii României. Când există cooperare, prejudecățile dispar

Kelemen Hunor sanse Schengen bune.png

Kelemen Hunor se declară realist în privința Schengen
Kelemen Hunor se declară realist în privința Schengen
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, critică la RFI poziția Bucureștiului în privința programului de dezvoltare economică transilvăneană, derulat până acum de Ungaria în Ținutul Secuiesc și care ar urma să fie extins.

Guvernul Ungariei a anunțat recent că va extinde în aproape tot vestul României programul de dezvoltare economică transilvăneană, derulat până acum doar în Ținutul Secuiesc.

Bucureștiul a criticat proiectul ungar. Kelemen Hunor consideră însă greșită poziționarea autorităților române: ”Greșită. Dacă vin bani investiți în România, indiferent din ce zonă vin din UE, ar trebui să fim bucuroși, creează locuri de muncă, crește economia, plătesc impozite și taxe la București și la autoritățile locale și acest lucru este absolut firesc”.

Întrebat dacă gestul Ungariei nu pune mai mult gaz pe foc, în condițiile unor relații și așa tensionate între București și Budapesta, liderul UDMR a răspuns: ”Dacă există prejudecăți și stereotipuri, da, dar noi ar trebui să depășim această chestiune. Dacă există colaborare economică, dacă există succes în acest domeniu, atunci aceste prejudecăți pot fi demontate mult mai repede. Francezii și germanii cum s-au apropiat? Prin colaborare economică, prin proiecte de succes. De ce nu investește România în Serbia sau în Republica Moldova mai mult sau în Ungaria sau în Bulgaria sau în Balcanii de Vest? Pentru că nu o interesează, nu îi pasă”.

Atenționat că în România există percepția că Ungaria are pretenții teritoriale, Kelemen Hunor a replicat că ”percepția există, este întreținută, dar este total greșită. Dacă mergem pe aceste prejudecăți încă un secol, vom pierde încă un secol (...). Acolo unde există cooperare, prejudecățile dispar (...). Maghiarii nu sunt dușmanii României, cum nici românii nu sunt dușmanii maghiarilor”.

 

 

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre tensiunile româno-maghiare