Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


LIVETEXT Cabinetul Orban a trecut. Au fost 240 de voturi "pentru"

investire_guvern_orban_ceata_pro_romania.jpg

Guvernul Ludovic Orban a primit votul de învestitură al Parlamentului. (Sursa foto: Facebook/PNL)
Guvernul Ludovic Orban a primit votul de învestitură al Parlamentului. (Sursa foto: Facebook/PNL)

Zi decisivă pentru soarta Guvernului Orban. Parlamentul ar urma să dea luni de la ora 14 votul de învestitură a Cabinetului premierului desemnat, Ludovic Orban. Ziua e marcată însă de multe necunoscute. Știre în actualizare.

ACTUALIZARE 17:  După depunerea jurământului, Guvernul s-a reunit la Palatul Victoria, pentru o ședință informală, după cum a anunțat premierul învestit Ludovic Orban.

ACTUALIZARE 16: Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României. La Palatul Cotroceni, a început ceremonia de depunere a jurământului. Tot astăzi, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de Consilier Prezidenţial a lui Bogdan-Lucian Aurescu, care preia portofoliul Ministerului Afacerilor Externe.

 

Componența Guvernului Orban: 
Prim-ministru - Ludovic Orban
Viceprim-ministru - Raluca Turcan
Ministrul finanțelor publice - Vasile-Florin Cîţu
Ministrul afacerilor interne - Marcel Ion Vela
Ministrul afacerilor externe – Bogdan-Lucian Aurescu
Ministrul justiției - Marian Cătălin Predoiu
Ministrul apărării naționale - Ionel Nicolae Ciucă
Ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri - Virgil-Daniel Popescu
Ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor - Lucian Nicolae Bode
Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale - Nechita-Adrian Oros
Ministrul mediului, apelor și pădurilor - Costel Alexe
Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației - Ion Ştefan
Ministrul fondurilor europene - Ioan Marcel Boloş
Ministrul sănătății - Victor Sebastian Costache
Ministrul educației și cercetării - Cristina Monica Anisie
Ministrul culturii - Bogdan Gheorghiu
Ministrul tineretului și sportului - Marian Ionuţ Stroe
Ministrul muncii și protecției sociale - Victoria Violeta Alexandru

ACTUALIZARE 15: "Vă mulțumesc!Aveți încredere în noi!", a declarat, în urmă cu puțin timp, premierul Ludovic Orban. 

 

ACTUALIZARE 14:  Guvernul lui Ludovic Orban a trecut. Au fost 240 de voturi "pentru", a anunțat deputatul Marilen Pirtea, la ieșirea din Birourile permanente reunite. Deputații și senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniștri, precum și programul de guvernare al PNL.

 

ACTUALIZARE 13: Votul s-a încheiat.  Au votat 240 de parlamentari. 

 

ACTUALIZARE 12: Au votat 64 de senatori din cei 64 prezenți

 

ACTUALIZARE 11: Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că o prioritate a Guvernului său este abrogarea Legii recursului compensatoriu. Totodată, el a afirmat că trebuie o reformă a Jandarmeriei și Poliției, astfel încât acestea să lucreze în folosul cetățenilor.

„De asemenea, din punctul nostru de vedere, este imperios necesar să abrogăm prevederile recursului compensatoriu care au scos peste 20.000 de deținuți înainte de termen pe stradă, iar foarte mulți dintre ei au comis infracțiuni. De asemenea, serviciul de probațiune trebuie dezvoltat pentru a asigura reinserția socială a celor care sunt eliberați prin detenție”, a spus premierul desemnat Ludovic Orban.

 

ACTUALIZARE 10: În aplauzele parlamentarilor, Orban a promis că, dacă va primi votul de încredere al Legislativului, va evita pe cât posibil emiterea de ordonanțe de urgență.

 

ACTUALIZARE 9: Premierul desemnat Ludovic Orban a atras atenția, luni, în plen, asupra faptului că din cauza încăpâțânării fostei guvernări de a menține candidaturi nepotrivite, România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european.El a mai spus că UE cere o nominalizare de urgență. 

 

ACTUALIZARE 8: „ Venim după o moțiune care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău României. Trebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, al construcției, al luării dialogului interinstituțional și între puterile statului, un drum care să așeze România pe traiectoria euroatlantică. (...) Acest Guvern este cu siguranță un Guvern cu mandat limitat. Durata maximă a exercitării este de un an de zile. Practic tot ceea ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere. Avem de luat măsuri urgente, care nu pot fi luate decât de un Guvern legitim. Uitați-vă ce se întâmplă cu blocarea celor peste 100 de mineri. Oamenii își pun în pericol viața”, a spus Orban.

 

ACTUALIZARE 7: Orban a început prin a-i felicita pe cei prezenţi şi a critica boicotul PSD şi Pro România. El prezintă programul de guvernare şi lista Guvernului.

 

ACTUALIZARE 6: Cvorumul necesar ședinței a fost atins. Premierul desemnat Ludovic Orban vorbește de la tribuna Parlamentului.

 

ACTUALIZARE 5: Prim-vicepreședintele Pro România Daniel Constantin anunță că va vota Guvernul Orban, în ciuda poziției contrare a partidului condus de Victor Ponta: ”Majoritatea celor din Pro România nu vor veni la vot, dar sunt 6-7-8 colegi care vor vota pentru învestirea Guvernului”.

 

ACTUALIZARE 4: Liderul USR, Dan Barna: ”Suntem prezenți în proporție de 100% la acest vot. Sper să existe cvorumul necesar. Dacă va fi cvorum, eu sunt foarte optimist că vor fi și voturile necesare”.

 

ACTUALIZARE 3: Ședința de luni a Parlamentului va fi condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu, în condițiile în care președinții Senatului și Camerei Deputaților, Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu, vor lipsi.

 

ACTUALIZARE 2: Premierul desemnat, Ludovic Orban: ”Avem între 237 și 243 (de promisiuni de voturi-n.r.). Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc și vor renunța la atitudinea de boicotare, care este total de neînțeles. Eu nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani să existe o învestire a unui Guvern la care să lipsească de la vot două grupuri parlamentare. Mai mult decât atât, am înțeles că ședința nu va fi condusă de nici unul dintre președinți, asta arată boicot total. Conducerea PSD împiedică președinții celor două Camere să își exercite atribuțiile. E un boicot jenant și rușinos. Avem semnalate două absențe, dar sunt motivate, sunt doi colegi a căror stare de sănătate nu le permite să fie prezenți, un senator USR și un deputat ALDE”.

 

ACTUALIZARE 1: Liderul Pro România, Victor Ponta, îl face trădător pe colegul său de partid Mihai Tudose, într-o postare pe Facebook: "Dacă vă puneaţi întrebarea cine este “negociatorul” cu PNL-tot Mihai Tudose care a negociat cu Claudiu Manda în timpul săptămânii să plece înapoi la PSD şi cu Ludovic Orban în Weekend să votăm cu PNL! Cel pentru care am muncit toţi să ajungă la Parlamentul European-şi care ne-a minţit în faţă pe toţi că nu merge, doar candidează să ajute lista! Cel pentru care am cedat mandatul meu câştigat pe lista ProRomânia!".

 

Cea mai mare necunoscută este dacă luni va fi sau nu cvorum în Parlamentul de la București. Fără cvorum, Guvernul nu poate fi învestit.

PSD și Pro România au anunțat că nu vor asigura cvorumul. Cu toate acestea, există unii membri ai celor două formațiuni care au spus că vor fi prezenți în sală și chiar vor vota pentru învestirea Guvernului.

Un grup de parlamentari Pro România, printre care Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, vrea să voteze pentru Guvernul condus de Ludovic Orban și discută cu Victor Ponta pentru a-l convinge să gireze susținerea pentru Executiv la votul de luni din Parlament, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Premierul desemnat ar fi obținut susținerea a opt parlamentari din Pro România pentru învestirea noului Guvern.

Ludovic Orban ar fi convins 238 de parlamentari să voteze pentru noul Executiv, au precizat surse liberale pentru MEDIAFAX.