Klaus Iohannis: Mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere

klaus_iohannis.jpg

Președintele Klaus Iohannis și guvernul Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
Facebook/Klaus Iohannis

 Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la ceremonia de depunere a jurământului Cabinetului Orban, că așteaptă de la noul guvern să repare ce a stricat guvernul PSD în justiție, dar se teme de ce vor găsi noii miniștri în instituții. Acesta a anunțat și ce așteptări are de la noul guvern.  

 

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

  • Vă felicit pe dumneavoastră și pe parlamentarii PNL și pe toți cei din partid care ați reușit un lucru incredibil. Ați reușit să convingeți partidele din opoziție ca împreună să constituiți o nouă majoritate în Parlamentul României, înlocuind majoritatea toxică din jurul PSD-ului, și ați reușit să convingeți suficienți parlamentari pentru a vota moțiunea de cenzură, care a înlăturat de la putere guvernul eșuat pesedist, iar astăzi ați reușit, din nou, să convingeți partidele din opoziție și alți parlamentari să voteze împreună cu PNL pentru Guvernul Ludovic Orban.
  • Vreau astăzi să-i felicit și pe ceilalți parlamentari care au votat alături de parlamentarii PNL. Sunt parlamentari din USR, din PMP, din UDMR, din ALDE, de la minorități, chiar din Pro România, chiar neafiliați, și unii chiar din PSD. Dumneavoastră toți care ați votat pentru  investirea Guvernului Orban, ați făcut un lucru foarte înțelept, ați înțeles foarte bine să lăsați deoparte micul, meschinul aranjament politic într-un moment în care România a fost într-o criză guvernamentală.
  • Se termină astfel guvernarea pesedistă care, în diferite variante, a durat aproape trei ani de zile. Guvernări toxice pentru români, pentru România. Guverne care au stricat foarte multe proiecte și foarte multe abordări ale României. Este foarte bine că această etapă s-a terminat astăzi și avem șansa să avem un guvern care va primi, sper, suficient sprijin în Parlament pentru a începe reconstrucția, pentru a repune România pe calea cea bună.
  • În ultimii 30 de ani, România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine din cauza PSD. Nu este niciun secret și o spun direct și pe față. Această schimbare care s-a produs astăzi, care s-a finalizat astăzi cu succes este încununarea unei lupte de uzură duse în ultimii trei ani de mine împreună cu opoziția parlamentară și a fost încununată de succes. Însă acest succes, trebuie să fim conștienți, este un succes indus de voința populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare a atitudinii în rândul românilor. Românii au votat altfel decât la parlamentarele din decembrie 2016. Au votat pentru România modernă, pentru România europeană, care va fi repusă din această seară în funcțiune. Au votat românii la Referendumul din 26 mai pentru România dreaptă, pentru o justiție independentă, puternică, pentru continuarea luptei anticorupție. Iar moțiunea de cenzură, votul pe moțiunea de cenzură și pe învestitura de astăzi, vine ca răspuns la ce au dorit să ne spună românii: că s-au săturat de PSD.
  • Începe un mandat nou, domnule Prim-ministru, onorate doamne și domni miniștri, un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacții pentru partidele care se implică și pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar, eu vă doresc să găsiți sprijinul necesar în Parlamentul României pentru a vă pune în practică proiectele și, foarte important, pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele pesediste. Deja, vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere.
  • Domnule Prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, veți avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun deja din această seară că mă aștept de la acest nou Guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente: închiderea bugetului pe anul 2019, pregătirea proiectului de buget pentru anul 2020, reluarea discuțiilor pe legile justiției, fiindcă ce a stricat PSD-ul în domeniul justiției trebuie reparat, trebuie încurajată din nou lupta anticorupție, trebuie pregătite și puse în practică, într-un mod foarte transparent, corect, eficient, alegerile, este nevoie, cu siguranță, de foarte, foarte multă implicare.