Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ultimul guvern liberal

gheorghetatarescu.png

Gheorghe Tătărescu, prim ministru al României între 25 noiembrie 1939 și 4 iulie 1940
Image source: 
Wikipedia

În noiembrie 1886, la Târgu-Jiu, se năștea Gheorghe Tătărescu, cel care avea să conducă ultimul guvern format de PNL. Gheorghe Tătărescu a rămas în istoria României drept o figură mai degrabă negativă, din cauza colaborării sale cu comuniștii, după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Gheorghe Tătărescu a venit pe lume într-o veche familie boierească din Oltenia. Tatăl său, generalul Nicolae Tătărescu, era un militar strălucit. Gheorghe Tătărescu și-a susținut doctoratul în Drept la Paris, cu o teză prin care critica sistemul electoral. El propunerea introducerea votului universal în locul celui cenzitar în România.

În timpul Primului Război Mondial, Gheorghe Tătărescu a servit drept ofițer de rezervă, însă cu sarcini administrative, din cauza unei probleme la inimă. În anul 1919, a fost ales deputat PNL în județul Gorj. Era căsătorit cu Arethia Tătărescu, cea care l-a convins pe Constantin Brâncuși să realizeze ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.

Gheorghe Tătărescu a sprijinit înăbușirea revoltei comuniste de la Tatar-Bunar. Fermitatea de care a dat dovadă avea să îi ușureze ascensiunea în partid. Tinerii liberali s-au grupat în jurul lui.

Gheorghe Tătărescu, în 1927, era un adversar declarat al lui Carol al II-lea. Însă după stingerea din viață a lui Ionel Brătianu, Gheorghe Tătărescu a devenit un adept al apropierii față de Carol al II-lea, mai ales după încoronarea acestuia în 1930. Carol al II-lea a încurajat o ruptură în PNL, produsă de istoricul Gheorghe Brătianu, fiul lui Ionel Brătianu.

Gheorghe Tătărescu a fost convins să rămână în PNL, după ce vechii lideri ai partidului l-au asigurat că în postul de președinte va fi instalat Ion Gheorghe Duca. Tătărescu a devenit secretar general al partidului iar Ion Gheorghe Duca a devenit prim-ministru al României, însă a fost asasinat de către legionari în Gara Sinaia. La conducerea PNL a fost ales Constantin Brătianu, iar Gheorghe Tătărescu a fost reconfirmat secretar general.

În 1934, în ciuda tradiției care impunea ca șeful partidului să fie și șeful Guvernului, Carol al II-lea l-a desemnat pe Gheorghe Tătărescu prim-ministru. Cu acceptul conducerii partidului, acesta a primit mandatul. Avea să fie ultima guvernare în care PNL s-a aflat singur la putere.

Această guvernare a fost marcată de redresarea economică după Marea Criză din 1929 - 1933, dar și de întărirea tendințelor autoritare ale lui Carol al II-lea și de slăbirea sistemului democratic. Gheorghe Tătărescu s-a apropiat tot mai mult de rege, ceea ce a dus la ruptura cu PNL. În 1939, după instaurarea regimului autoritar al lui Carol al II-lea, Gheorghe Tătărescu a revenit la putere, însă în calitate de prim-ministru al regelui.

După abdicarea lui Carol al II-lea, în septembrie 1940, Gheorghe Tătărescu s-a retras la conacul său, însă, după înlăturarea de la putere a lui Ion Antonescu, el avea să revină în politică. În 1945, a creat o facțiune liberală, care s-a aliat cu comuniștii. În Guvernul Petru Groza, Gheorghe Tătărescu a fost numit vicepremier și a primit și Ministerul de Externe. Însă, în 3 noiembrie 1947, a fost înlăturat din Guvern. A fost arestat câteva luni, în 1950, dar a fost eliberat din închisoare, după ce a acceptat să devină martor al acuzării în procesul lui Lucrețiu Pătrășcanu. A murit în 1957.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 5 noiembrie 2019