Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noii miniștri preiau mandatele. Cîțu: Nu cred că mai putem porni de la bugetul lui Teodorovici

Președintele Klaus Iohannis și miniștrii din Guvernul Orban (Sursa foto: gov.ro)

Noii miniștri din Guvernul Orban își preiau mandatele marți, după învestirea Cabinetului, luni, în Parlament. La unele predări de ștafetă a participat și președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 3: Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, întrebat dacă va desființa Secția specială de anchetare a magistraților, a răspuns că lucrurile nu pot rămâne cum sunt în momentul de față, dar a precizat că modificarea trebuie făcută în Parlament: "Vom merge pe o intervenție în Parlament, pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiției, dar eu sper că vom avea o reacție rezonabilă în Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă față de această Secție specială. Sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte, dacă vreți, sunt magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație. Eu sunt gata să înțeleg rațiunea pentru care s-a gândit o reparație, dar pe bază de studiu să vedem despre ce e vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament și așteptăm o reacție responsabilă din partea Parlamentului. În cadrul fostei majorități devenită minoritate, s-au mai schimbat mințile în ultima perioadă și eu sunt încrezător că vom găsi un răspuns rațional în Parlament".

 

ACTUALIZARE 2: Noul ministru de Interne, Marcel Vela, declară ”război total” clanurilor mafiote și criminalității: ”La Ministerul Afacerilor Interne este un nou început. Aș dori să mulțumesc domnului prim-ministru și domnului președinte pentru nominalizare și susținerea de a fi în această nobilă misiune de ministru, în slujba poporului (...). Îmi doresc să fie toți angajații Ministerului Afacerilor Interne în slujba poporului, cu zero politizare, maximă profesionalizare, cu declararea unui război total împotriva fenomenului criminogen, infractorilor, clanurilor interlope și a tuturor acelora care pun în pericol siguranța, viața și bunurile românilor. Am încredere că împreună vom face o lume mai bună și o Românie normală”.

 

ACTUALIZARE 1: Președintele Klaus Iohannis declară că noul ministru de Interne, Marcel Vela, ar trebui să elimine incompetenții și pilele care au ajuns în structurile de conducere ale instituției: ”Domnule ministru, aveți în structurile ministerului și în instituțiile pe care le aveți în subordine, mii și mii de adevărați specialiști și profesioniști. Dați-le o șansă! Dați o șansă Politiției Române, Jandarmeriei, pompierilor, tuturor structurilor din MAI, să își recapete demnitatea în fața românilor, să arate că avem profesioniști și dacă îi lăsăm să facă treaba, știu ce să facă. Reabilitați-vă în ochii românilor și asigurați siguranța cetățeanului să fie prima preocupare! Eliminați incompetenții, pilele care au ajuns în diferite structuri de comandă și de conducere! Redați o șansă adevăraților profesioniști, pentru că aveți mulți și veți vedea că veți recâștiga demnitatea, respectul românilor”.

 

Noul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, nu crede că se va putea baza pe proiectul de buget realizat de Eugen Teodorovici: "Din fericire pentru români, noi o să avem 16 ministere, deci va trebui să ne uităm la acel proiect, să vedem dacă mai merge. Eu nu cred că mai putem să pornim de la el. Este dreptul oricărui parlamentar să depună amendamente în Parlament și să-i convingă pe ceilalți colegi să voteze pentru acel amendament. Vom vedea dacă reușește. Ținta mea e să vin cu proiect de buget pe 15 decembrie, dar să vedem ce găsim acolo".

Întrebat dacă va reorganiza Agenția Națională de Administrare Fiscală, noul ministru de Finanțe a precizat că este una dintre priorități.

 

Predare de ștafetă, la MAE

 

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că va cere de urgență un raport asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidențiale în străinătate: "În ce privește prioritățile imediate, aș vrea să mă refer la votul din străinătate, care va începe la numai trei zile de la instalarea noului Executiv. Voi solicita în ora care urmează prezentarea urgentă de către responsabilii din centrala Ministerului care au lucrat pe acest dosar a unui raport curprinzător asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidențiale în străinătate, potrivit competențelor MAE. Voi solicita șefilor de misiuni diplomatice și consulare să trimită rapid o evaluare din perspectiva lor a stadiului pregătirii și eventualelor riscuri și vulnerabilități. În funcție de aceste evaluări, vom vedea dacă și ce se mai poate face în limitele competențelor ministerului și la nivel de Guvern în acest stadiu foarte apropiat de momentul alegerilor, ținând seama de constrângerile prevederilor legale care reglementează această problematică".

Bogdan Aurescu apreciază că diplomația românească are nevoie de un suflu nou: ”Într-adevăr, diplomația română are nevoie de un suflu nou, de performanță, de rigoare, de bună pregătire, dar și de bună credință, are nevoie de spirit inovativ, de proiecte inteligente și de acțiune orientată spre rezultat, așa încât profilul României și influența sa pe plan internațional să crească în beneficiul cetățenilor români. Aceasta presupune și o reformă serioasă, așadar este nevoie de construcție, atât instituțională, cât și conceptuală, în acest scop și sunt pe deplin conștient că acest efort de construcție cere timp, dedicație și migală”.

De partea sa, președintele Klaus Iohannis, prezent la predarea de mandat de la MAE, a declarat că "politica externă a României a avut de suferit în ultimii trei ani și jumătate, iar lideri pesediști diletanți au crezut că se pot profila folosind politica externă".

 

Provocarea fondurilor europene

 

Evitarea riscului de dezangajare de fonduri este principala preocupare a ministrului Fondurilor Europene, Ioan Boloș, până la finele anului.

”Sper să putem trece cu succes primul test pe care îl avem până la sfârșitul anului, acela de a evita riscul de dezangajare de fonduri. Sigur, este un test destul de dificil și încercăm să îl trecem cu bine. Încercăm în această perioada să ne organizăm astfel încât, cum spuneam, să evităm riscul de dezangajare. Sigur, timpul este foarte scurt, dar începând de astăzi vom face analiză cu fiecare autoritate de management care are acest risc de dezangajare și tot ce depinde de noi va fi luat ca și măsură, pentru a trece cu bine sfârșitul de an și a închide anul financiar cât se poate de bine pe fonduri europene”, a spus noul ministru la Digi 24.