Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


C. Pîrvulescu: Siegfried Mureșan are un profil politic potrivit pentru portofoliul Transporturilor în Comisia Europeană

Siegfried Muresan PNRR Cristi Danilet.jpg

Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan
Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan

Guvernul Orban se întrunește miercuri în prima ședință oficială. Executivul ar putea adopta OUG pentru reducerea numărului de ministere de la 26 la 16. Deja o parte din miniștrii noului cabinet s-au instalat. Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi, alături de premierul Ludovic Orban, la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Interne de către Marcel Vela, Bogdan Aurescu în funcţia de ministru de Externe, Nicolae Ciucă la Apărare și Cătălin Predoiu la Justiție.

 Reorganizarea Fiscului este una dintre priorităţile mandatului, alături de ţinerea sub control a deficitului bugetar, a declarat noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu în timp ce ministrul Educaţiei Monica Anisie a subliniat că îşi dedică mandatul tinerilor.

Noul responsabil de la Muncă, Violeta Alexandru a dat asigurări că nu vor fi tăiate salariile şi pensiile, iar ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a precizat că rolul ministrului este să găsească soluţii.

Două urmari ale votului de luni, tensiunea crescandă din partidului Pro România, unde Mihai Tudose îi cere demisia președintelui formațiunii, Victor Ponta  după ce acesta din urmă i-a amenințat pe cei care au susținut în Parlament, cabinetul Orban, cu excluderea.

Pe de altă parte sunt voci care susțin că pe masa Ursulei von der Leyen va ajunge miercuri numele lui Siegfried Mureșan, propunerea României de comisar european.

Politologul Cristian Pîrvulescu, consideră că problemele în ce privește această nominalizare nu pot veni de la Bruxelles ci chiar de la București. “Nu uitați că reproșul care i s-a făcut fostului premier Dăncilă este că nu s-a consultat cu Parlamentul. Și că legislația românească cere o consultare cu Parlamentul. Din punctul meu de vedere va fi primul exercițiu interesant al guvernului Orban pentru că va trebui să găsească o variantă consensuală. Nu știu dacă există din acest punct de vedere un consens, dacă au existat negocieri în ce privește această nominalizare sau nu dar vom vedea. Pentru că nu este doar decizia premierului, este și o consultare cu Parlamentul care este prevăzută de lege.“

 
Politologul Cristian Pirvulescu