Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Îngrijorată de apariția Libra, UE analizează emiterea unei monede digitale publice

pexels-photo-844124.jpeg

Image source: 
pexels.com

Uniunea Europeană analizează emiterea unei monede digitale publice. Se întâmplă în contextul preocupărilor generate de proiectul Libra, al companiei Facebook, arată un document obţinut de agenţia Reuters.

În actuala sa formă, documentul - care ar putea fi adoptat luna viitoare de miniştrii de Finanţe din UE - ar spori campania autorităţilor de reglementare împotriva criptomonedelor, care până acum au fost doar parţial reglementate în câteva state membre. De asemenea, în document se cere blocului comunitar să dezvolte o abordare comună faţă de criptomonede, inclusiv prin blocarea celor care generează riscuri de securitate cibernetică, scrie Agerpres.

În cea mai ambiţioasă versiune a proiectului, consumatorii vor putea folosi bani electronici, care vor fi depozitaţi direct la Banca Centrală Europeană, fără a fi necesar un cont bancar sau servicii de intermediere financiară, spune o sursă din BCE.

Proiectul Facebook privind lansarea monedei digitale Libra a generat critici în Uniunea Europeană referitoare la siguranţa tranzacţiilor cibernetice şi a garanţiilor financiare.     

În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă astfel că în prezent blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.