Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri UK: Parlamentul a fost dizolvat, campania electorală începe

polling_station.jpg

Alegeri anticipate în Marea Britanie
Alegătorii britanici sunt chemați la urne pe 12 decembrie
Sursa imaginii: 
https://commonslibrary.parliament.uk/

Camera Comunelor a parlamentului britanic este dizolvată miercuri în vederea alegerilor anticipate din 12 decembrie. Alegerile au fost convocate în vederea depășirii impasului privind ieșirea din Uniunea Europeană și sunt al treilea scrutin parlamentar în patru ani.

Alegerile din 12 decembrie vor desemna cei 650 de deputați ai Camerei Comunelor prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur. 

Camera Comunelor proaspăt dizolvată nu avea o majoritate încă de la precedentul scrutin, tot anticipat din 8 iunie 2017, când Partidul Conservator, condus pe atunci de prim ministrul Theresa May, a obținut 318 mandate, majoritatea absolută fiind de 326 și a fost nevoit să se bazeze pe cei 10 deputați ai Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord. 

Premierul May a negociat un acord Brexit cu UE, care însă a fost respins de trei ori de Camera Comunelor pe parcursul anului 2019 iar data ieșirii din UE a fost amânată inițial de pe 29 martie pe 12 aprilie, apoi pe 31 octombrie și din nou pe 31 ianuarie 2020.

După rezultatul catastrofal al Partidului Conservator din alegerile europene din 26 mai (9%), premierul May și-a dat demisia din funcția de lider al partidului de guvernământ, fiind apoi înlocuită de fostul primar al Londrei și fost ministru de externe, Boris Johnson în luna iulie, când acesta a preluat și funcția de prim ministru. 

Noul premier a promis că Brexit va avea loc în orice condiții pe 31 octombrie, însă parlamentul s-a revoltat și a adoptat de urgență o lege prin care l-a obligat pe Johnson să ceară UE o nouă prelungire pentru evita un Brexit fără acord.

Conservatorii favoriți

Obligat prin lege să ceară o nouă prelungire, premierul Johnson a cerut în schimb organizarea alegerilor anticipate pentru a elimina blocajul din parlament, ceea ce a obținut finalmente săptămâna trecută printr-un proiect de lege adoptat de parlament și promulgat de Regina Elisabeta a II-a.


Sursa imaginii: 
BBC

O medie a sondajelor de opinie până pe data de 4 noiembrie publicată de BBC plasează Partidul Conservator în frunte cu 38% din intențiile de vot, urmat de Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn cu 26%, Partidul Liberal Democrat condus de Jo Swinson cu 17%, Partidul Brexit condus de Nigel Farage cu 10% și Partidul Naționalist Scoțian (SNP, care prezintă candidați doar în cele 59 de circumscripții din Scoția) condus de Nicola Sturgeon cu 4%. 

Acest rezultat convertit în mandate ar da o majoritate absolută confortabilă cu circa 350 de deputați Partidului Conservator, înlesnind premierului Johnson ratificarea acordului Brexit și ieșirea din UE înainte de 31 ianuarie 2020..