Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care a renăscut Polonia

jozef_pilsudski1.jpg

Mareșalul Józef Klemens Piłsudski, șef de stat al celei de a doua Republici Poloneze
Image source: 
Wikipedia

În 6 noiembrie 1918, Primul Război Mondial însângera încă harta Europei. Chiar dacă victoria Antantei se profila destul de clar, nimeni nu știa cât va mai dura războiul. De asemenea, nimeni nu știa cum va arăta harta lumii după război. Însă un grup de oameni curajoși a decis să-i sfideze pe învingători. În acea zi, patrioții polonezi au proclamat cea de-a doua republică poloneză.

Polonia a fost de-a lungul Evului Mediu o țară care a marcat decisiv istoria Europei. Vitejia polonezilor a pus stavilă expansiunii Hoardei de Aur, iar Imperiul Otoman a avut în Regatul Poloniei un adversar redutabil.

Unul dintre cele mai glorioase episoade a fost despresurarea Vienei, care era asediată de turci, cu ajutorul husarilor polonezi conduși de regele Jan Sobieski.

Însă Polonia a fost ștearsă de pe hartă în 1795, atunci când Rusia, Austria și Prusia și-au împărțit teritoriile poloneze. Măreția Poloniei nu a dispărut însă o dată cu statalitatea. Polonezii s-au revoltat ori de câte ori au crezut că au vreo șansă de a restaura independența patriei lor. De multe ori, polonezii au plătit un preț greu pentru libertatea națională, pentru care au suferit generații întregi. De aceea, în 6 noiembrie 1918, liderii polonezi nu au avut nici o ezitare atunci când a apărut prilejul restaurării autonomiei patriei lor.

La Lublin, a fost creat un Guvern provizoriu, care a proclamat Republica. Acest termen nu desemna neapărat o formă de guvernare, ci un regim în care fiecare cetățean polonez era îndreptățit să ia parte la treburile publice.

În Evul Mediu, Republica Polono-Lituaniană era condusă de un rege. În 1918, polonezii au ales un mareșal, pe Jozef Pilsudski, să îi conducă. Acesta a proclamat independența Poloniei cinci zile mai târziu, în 11 noiembrie, zi care a devenit sărbătoare națională a polonezilor.

Însă independența scrisă cu cerneală pe hârtie a trebuit apărată cu sânge pe front. Până în 1921, Polonia renăscută a fost nevoită să lupte cu armatele unor republici efemere ale ucrainenilor, cu Rusia sovietică, cu Cehoslovacia, cu Lituania, precum și cu Germania. Armata poloneză, formată din foști soldați din armatele Puterilor Centrale, precum și din legiuni de voluntari care luptaseră de partea Antantei, a reputat o serie de victorii imposibile, dar și o serie de înfrângeri improbabile.

La capătul a aproape trei ani de lupte, Polonia, condusă de Jozef Pilsudski, era recunoscută de Marile Puteri mondiale. Era o țară mare, cu aproape 30 de milioane de locuitori. Polonia a devenit un actor important al relațiilor internaționale și un aliat prețios al Regatului României. Însă noua republică poloneză s-a prăbușit în 1939, sub atacurile Germaniei naziste și ale Rusiei sovietice. În acele vremuri grele, Regatul României a rămas credincios alianței cu Polonia. Guvernul, armata și tezaurul Poloniei au fost salvate prin România. Polonia a renăscut la finalul războiului, iar azi este una dintre cele mai dinamice țări europene.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 6 noiembrie 2019