Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România păstrează portofoliul transporturilor în echipa von der Leyen

76633666_2526087167458318_5320543617280901120_n.jpg

PE alegeri
Toți candidații încă nevalidați ar trebui să fie audiați de Parlamentul European după 11 noiembrie
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Comisia Transport a Parlamentului European îl va audia pe candidatul român în 14 noiembrie la Bruxelles, a anunțat coordonatoarea comisiei Karima Delli. Restul audierilor ar trebui să aibă loc tot săptămâna viitoare. Se crede astfel că echipa von der Leyen va deveni operațională la 1 decembrie 2019. 

România ar trebui să păstreze portofoliul transporturilor, așa cum se prevăzuse, în ciuda zvonurilor că i s-ar putea încredința Extinderea. 

București dorește acest portofoliu, dar zvonurile au apărut în momentul în care din ce în ce mai multe voci spun că Extinderea nu ar trebui să-i revină Ungariei.

Cum cele două țări sunt ultimele (cu excepția Franței și a Marii Britanii) care nu au încă un candidat validat de Parlamentul European, o schimbare de portofoliu se poate face doar prin permutare. Franța nu va renunța niciodată la portofoliul robust al industriei.

Dar nici România nu este dispusă să renunțe la Transporturi, iar Ungaria își dorește extinderea, cu toate că ambasadorul Oliver Varhelyi este din ce în ce mai controversat.

Acest candidat al Ungariei este cunoscut la Bruxelles pentru luarile sale de pozitie ferme împotriva santierelor UE recente și ca vehement aparator al politicii lui Viktor Orban. Recent, el a blocat o pozitie UE referitoare la situatia din Siria. 

Oliver Varhelyi și Thierry Breton și poate și un candidat britanic ar trebui să fie audiați tot saptamâna viitoare de comisiile de resort ale Parlamentului European. Inainte de această etapă, ei vor trece prin filtrul „moral” al comisiei JURI, unde atât francezul cât și ungurul ar putea avea probleme.  

Cât despre persoana care ar putea ocupa funcția de comisar european al trasporturilor, două nume sunt cunoscute: Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Cu toate că Adina Vălean întruneste toate conditiile (expertiza și candidatură feminină), Siegfried Mureșan este cel care-și face multa reclamă (deghizată) în aceste zile. 

Anunțul de la Bucuresti privind nominalizările oficiale este așteptat încă la Bruxelles, se spune că anuntul poate fi iminent.

Surse din Parlamentul European cred că echipa von der Leyen ar putea fi validată și cu mai puțin de 13 femei. 

Verzii, S&D și voci din PPE au indicat însă ca țin enorm la paritatea femeie –bărbat. Încăpățânarea lor nu ține de egalitate ci de dorința de a se răzbuna pentru îndepărtarea ideii de Spitzenkandidat pentru șefia Comisiei Europene.