Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeia Adina Vălean și răfuiala europeană

70893104_10156662075687507_6587004334704164864_n.jpg

Valean von der Leyen
In septembrie, von der Leyen căuta cooperarea lui Vălean pentru audierile din PE
Image source: 
Facebook/Adina Vălean

Adina Vălean este candidata desemnată pentru funcția de comisar european al transporturilor. Analiza candidaturii sale în Parlamentul European este fixată pentru 12 și 14 noiembrie. Social-democrații europeni au impus alegerea sa.

Iratxe Garcia, șefa social-democraților din Parlamentul European a avertizat că nu va accepta o comisie cu un numar insuficient de femei. 

Prin urmare Ursula von der Leyen a ales-o pe Adina Vălean, eurodeputata veterană, pentru a face parte din echipă, în detrimentul lui Siegfried Muresan. 

Vălean, care se bucură de o bună reputație în Parlamentul European si este considerată o bună alegere,  va trece mai întâi în 12 noiembrie prin filtrul moral al comisiei JURI a Parlamentului European. Se zice că aici nu vor exista probleme așa cum nu se așteaptă surprize neplăcute nici la audierea sa în fata comisiei de resort în 14 noiembrie. 

JURI va studia tot în 12 noiembrie și profilul candidatului ungur Oliver Varhelyi, pentru care situația se va prezenta diferit. De altfel, nefiind sigură că el va rămâne candidatul Ungariei, comisia Afacerilor Externe din Parlamentul European nu a programat încă audierea sa pentru portofoliul extindere. 

Rămâne apoi ca o candidată britanică să fie desemnată,  chiar dacă ea  va face parte din echipa von der Leyen numai câteva luni. 

Ursula l-a încurajat pe Boris Johnson să-i trimită o candidatură feminină deși această echipă este deja cu mult mai echilibrată decât toate cele care au precedat-o, având un număr de 12 femei. 

Sub pretextul parității și al echilibrului politic, ipocrizia deputaților europeni devine periculoasă. Atât social democrații cât și creștin democrații se răzbună pentru îndepărtarea candidaților lor din cursa pentru șefia Comisiei Europene și fac totul pentru a discredita acordul franco-german numit Comisia von der Leyen. 

Adina Vălean însăși este parte a jocului politic de la Bruxelles, ea fiind șefa comisiei industrie, cercetare si energie (ITRE) care a audiat deja șase membrii ai echipei von der Leyen și a respins-o pe candidata franceză Sylvie Goulard. 

Dar ea nu va mai prezida această comisie ITRE saptamâna viitoare pentru audierile actualului candidat francez, Thierry Breton. 

In fine, dacă trece peste toate obstacolele, comisia von der Leyen ar urma să intre în funcție la 1 decembrie 2019, cu o lună întârziere.