Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria nu pare să scape de MCV

27164122_10160144353265107_3307558268907879765_o.jpg

EU logo
Bulgaria nu are sprijinul statelor membre UE
Sursa imaginii: 
EUropean Union 2018

Un număr de state membre se opun propunerii Comisiei Europene de a scoate Bulgaria de sub observația UE prin MCV și de a o include in mecanismul european de monitorizare a statului de drept. 

O  analiză tehnică a recomandării Comisiei Europene din 22 octombrie, derulată acum la Bruxelles în grup de lucru al Consiliului, i-a fost defavorabilă Bulgariei. 

Cel putin zece state membre se opun terminării MCV-ului pentru această țară, afirmă surse apropiate dosarului. Printre acestea, Franța și Olanda. 

Condiția pentru ca o țară să fie scutită de MCV este ca o recomandare a Comisiei Europene în acest sens să fie aprobată de statele membre în unanimitate și de Parlamentul European. 

Prin urmare, președinția finlandeză a UE nu este sigură că va păstra subiectul pe agenda Consiliului Afaceri Generale din 19 noiembrie. 

In paralel, comisia LIBE a Parlamentului European, reunită astazi, a dezbătut rapoarte MCV 2019 referitoare la România și la Bulgaria, publicate în 22 octombrie. 

Majoritatea deputaților, fie ei ecologiști, social democrați sau centriști, au cerut încetarea mecanismului pentru ambele țări. Ei spun că acesta este ineficient și uneori chiar aleatoriu. 

EI au interpelat Comisia Europeană pentru a știi dacă dosarul MCV este mai departe legat, la nivel politic, cu cel al extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. 

Comisia, reprezentată la nivel de director general, nu a avut răspunsuri clare. Poziția executivului european este că prin MCV s-au făcut progrese și că dosarul Schengen nu ar trebui legat cu nimic altceva. Comisia își arată însă incapacitatea de a schimba opinia statelor membre în această problemă.