Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale 2019. Votul în străinătate începe în Noua Zeelandă

Votul românilor din străinătate pentru alegerile prezidențiale începe joi noaptea. Prima secție de votare care se va deschide este cea din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 1:00, ora României. În diaspora, secțiile de votare sunt deschise pe durata a trei zile. Cei mai mulți români din străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv peste 41 de mii, iar aproape 39 de mii au ales votul la secții.

Următoarele secţii de votare se vor deschide în Australia – la 03.00 ora României, Japonia – la 05.00 ora României, China, Singapore, Filipine -la 06.00 ora României.

Autoritatea Electorală Permanentă informează, printr-un comunicat de presă, că  potrivit noilor reglementări introduse în legislaţia electorală, la scrutinul prezidenţial din acest an cetăţenii români aflaţi în străinătate au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exercita dreptul de vot la secţiile de votare, în ambele tururi de scrutin, conform următorului program:

  • Vineri, 8 noiembrie – votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00.
  • Sâmbătă, 9 noiembrie – votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00.
  • Duminică, 10 noiembrie – votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00.

Instituția precizează că până azi dimineață au fost validate plicurile care conțin votul prin corespondență a peste 15.500 de alegători.

Situația în timp real a plicurilor înregistrate, defalcate pe țări, poate fi consultată pe site-ul prezenta.bec.ro la secțiunea Străinătate/Votanți prin corespondență.

Alegătorii ale căror plicuri nu ajung în timp util pentru a fi validate, vor fi notificați pe e-mail să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare pentru a-și exercita dreptul de vot.

Cele mai multe secţii de votare sunt în Spania, 143, urmată de Italia cu 142 și de Germania unde au fost aprobate 79 de secții. O parte au fost deschise în hoteluri, centre culturale sau mall-uri. Printre spaţiile în care va exista o secţie de votare, în Londra, se numără şi restaurantul "Dracula".

Lista secțiilor de vot în străinătate poate fi consultată AICI

Afacerilor Externe a pus la dispoziţie şi harta interactivă a secțiilor de votare: https://www.mae.ro/maps/4083

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că peste 18,2 milioane de alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente pentru alegerile prezidenţiale.