Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Situație tensionată după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii

maia_ambasadori.jpg

Maia Sandu, la o întrevedere cu ambasadorii străini, acreditați în R.Moldova
Sursa imaginii: 
www.gov.md

La Chișinău, se tensionează situația. Parlamentul se convoacă, vineri, în ședință după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Hotărârea Executivului i-a nemulțumit enorm pe colegii socialiști din coaliția de guvernare care spun că sunt gata să vină în fața aleșilor poporului cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Pe de altă parte, șefa Cabinetului de Miniștri a declarat că este gata de anticipate și nu face nici un pas înapoi. Între timp, Igor Dodon și Maia Sandu au avut întrevederi cu ambasadorii din R.Moldova în contextul ultimelor evoluții legate de reforma justiției. 

Prim-ministrul Maia Sandu a avut, în seara zilei de joi, o întrevedere cu 38 de ambasadori ai diferitor țări acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii Maia Sandu a reiterat că obiectivul său de bază este să se asigure că următorul procuror general este independent și integru. Totodată, premierul a dat asigurări că reforma justiției continuă să fie prioritatea numărul unu a Guvernului și că fără deblocarea situației, în acest domeniu, nu vor putea fi înregistrate progrese semnificative nici în celelalte domenii de dezvoltare ale țării noastre, cum ar fi cel economic sau social.

„Am promis justiție adevărată atunci când am acceptat să fiu prim-ministru. Acest obiectiv a stat la baza creării și menținerii majorității parlamentare – eliberarea țării din captivitate și construirea unei justiții adevărate, astfel încât Moldova să nu mai poată fi acaparată niciodată de hoți. Țara are nevoie de un procuror general onest, corect și curajos și responsabilitatea pentru acest proces ne aparține. Trebuie să ne asumăm schimbarea radicală de care avem nevoie cu toții. Guvernul își angajează răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii astfel încât prim-ministrul să preselecteze cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și să transmită lista candidaților preselectați Consiliului Superior al Procurorilor”.

”Oamenii cer de la Guvern, de la mine ca prim-ministru, să le asigurăm o viață mai bună și dreptatea mult așteptată. De aceea am decis să-mi asum răspunderea pentru identificarea unor candidați independenți la funcția de procuror general în care oamenii să aibă încredere că vor lucra în interes național. Le mulțumesc colegilor mei care au susținut această inițiativă. Mergem înainte cu încrederea că am făcut ceea ce trebuie”, a declarat Maia Sandu, după ce Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. 

Și președintele Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor anunță că a discutat cu șefii misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale, acreditate în Republica Moldova. ”Am făcut un schimb de opinii privind situația în politica internă a Republicii Moldova, menționând riscurile legate de activitatea actualului Guvern și perspectivele funcționării ulterioare a majorității parlamentare.Totodată, am reiterat poziția instituției prezidențiale privind susținerea în continuare a Guvernului și a majorității parlamentare cu condiția ca acțiunile unor forțe și persoane politice să nu depășească limitele normelor constituționale. Sunt ferm convins că interesele personale sau de partid sub nici o formă nu pot fi puse mai presus decât interesele naționale ale Republicii Moldova”, a punctat șeful statului.

“Susținem Guvernul Sandu, dar, în același timp, colegii socialiști categoric nu acceptă promovarea unor inițiative care contravin Constituției, dar și a celor înțelegeri și acorduri care au fost semnate între PSRM și ACUM. În acordul semnat în septembrie e scris foarte clar care e procedura de desemnare a candidaților pentru diferite funcții. Noi susținem reforma justiției, reforma procuraturii, dar atunci cînd se încearcă să se subordoneze politic unei persoane, unui lider de partid funcții importante în stat, cred că lucrul acesta nu este tocmai bun”, a spus Igor Dodon.

“Eu consider că în calitate de șef al statului trebuie să fac tot posibilul ca să nu ajungem la alegeri anticipate. Voi face uz de statutul de președinte pentru a-i pune la masa de negocieri. Poate, după ce vom organiza consultări separat, ne vom întâlni toți împreună, ca până la 15.00 să avem o poziție”, a adăugat șeful statului.

Între timp, deputații socialiști și cei din Blocul ACUM au anunțat că vor da curs invitației lansate de Dodon și vor participa, vineri, la Parlament, la discuțiile cu președintele moldovean. După o întrevedere pe care a avut-o joi cu deputații socialiști, Dodon le-a spus jurnaliștilor că vrea să discute, vineri, separat cu deputații din fiecare grup parlamentar.

Președintele a menționat că vineri, la ora 10.00, va avea discuții cu deputații socialiști, la 11.00 îi invită la discuții pe deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, iar la 12.00 Dodon se va întâlni cu parlamentarii Platformei Demnitate și Adevăr.

Amintim că, Guvernul și-a asumat, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii și asta după ce concursul de selectare a viitorului procuror general, a fost anulat întrucât ar fi fost viciat.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre situația tensionată de la Chișinău