Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vicepremierul Raluca Turcan la RFI: Am descoperit în ministere lucruri greu de imaginat

vicepremier_raluca_turcan_ministere_lege_pensii.jpg

Raluca Turcan, alături de premierul Ludovic Orban (Sursa foto: gov.ro)
Raluca Turcan, alături de premierul Ludovic Orban (Sursa foto: gov.ro)

Amânarea legii pensiilor este exclusă, declară la RFI vicepremierul Raluca Turcan. Ea spune că PSD a lăsat cadouri otrăvite Guvernului Orban și dă ca exemplu Programul Național de Dezvoltare Locală, unde au rămas facturi neachitate de cinci miliarde de lei. Raluca Turcan explică de unde va face rost de bani noul Executiv.

Raluca Turcan critică PSD pentru situația economică lăsată moștenire Guvernului Orban: ”Am preluat o situație economică deosebit de grea și trebuie să o stabilizăm. Evident, nu ne plângem, pentru că ne așteptam la lucrul acesta, dar pe fond, fiecare român trebuie să cunoască ce prăpăd a lăsat în urmă Guvernul PSD”.

Vicepremierul spune că ”rubedeniile” angajate de PSD la stat vor pleca acasă: ”Avem instituții publice înțesate de rubedenii și clienți de partid. Aceștia vor pleca acasă unul câte unul, iar funcționarii pregătiți, harnici, competenți nu trebuie să aibă nici o teamă. Banii risipiți până acum vor fi economisiți și vor fi puși angajații să lucreze în folosul priorităților românilor”.

 

”Lucruri greu de imaginat, în ministere”

 

Raluca Turcan declară că Guvernul Orban a descoperit ”în ministere lucruri greu de imaginat. Bugetul pentru tot anul 2019 a fost construit pe un deficit bugetar de vreo 2,76% (...). Adică la sfârșitul lunii trecute, deficitul a ajuns la peste 29 de miliarde de lei, adică 2,8% din PIB. Așadar, cu două luni înainte de încheierea anului, am cheltuit toți banii care trebuiau cheltuiți până la finalul anului. Două luni au rămas descoperite (...). La Programul Național de Dezvoltare Locală, adică la Ministerul Dezvoltării Regionale, au rămas facturi neachitate de cinci miliarde de lei, pe care PSD a refuzat să le plătească și le-a lăsat ca un cadou otrăvit pentru viitorul Guvern. Bugetul asigurărilor sociale, din care se plătesc pensiile, s-a spus la construcția bugetului pentru acest an că va avea un excedent de 2,9 miliarde de lei. În realitate, după zece luni de zile, bugetul de pensii are mai puțin cu 2,2 miliarde de lei”.

Vicepremierul susține că ANAF a blocat rambursările de TVA către agenții economici cu aproximativ două miliarde de lei: ”Vreau să vă mai spun un lucru extrem de grav. Cum credeți că au ținut sub preș această situație? Pe spinarea agenților economici, pentru că ANAF-ul a blocat rambursările de TVA către agenții economici cu aproximativ 2,2 miliarde de lei (...), sunt firme care nu și-au primit banii încă din luna aprilie. Deci dincolo de faptul că au băgat mâna până la cot, că s-a furat ca-n codru, dincolo de faptul că au lăsat niște datorii care bubuie în față, au mințit agenții economici”.

 

Cum va face rost de bani Guvernul Orban?

 

Întrebată de unde va face rost de bani Guvernul Orban, pentru a achita toate aceste restanțe, Raluca Turcan a răspuns: ”În primul rând, avem o sursă de finanțare, pe care ne-am propus să o cheltuim până la ultimul euro și anume fondurile europene, pentru că riscul de dezangajare, adică de pierdere a unor bani este de 600 de milioane de euro, până la finalul anului (...). De asemenea, pe partea de cheltuieli de la ministerele Educației, Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu bugetul asigurărilor sociale, vom acoperi aceste cheltuieli prin venituri acumulate la buget din îmbunătățirea colectării și reduceri dramatice cu risipa care s-a înregistrat până acum”.

Întrebată dacă Guvernul Orban ia în calcul amânarea aplicării legii pensiilor, ea a răspuns: ”Exclus! Doresc să spulber toată această intoxicare care s-a tot rostogolit în spațiul public. Legea pensiilor a fost promulgată, a fost asumată și ea se va respecta”.

 
Raluca Turcan, despre preluarea guvernării