Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primii români au votat deja la alegerile prezidențiale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Votul în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din România a început în noaptea de joi spre vineri, în Noua Zeelandă şi Australia. Cele mai multe secţii de votare s-au deschis în cursul zilei de vineri.

ACTUALIZARE 3: Aproximativ 14.000 de români au votat vineri pe liste suplimentare în străinătate, până la ora 14. Lor li se adaugă aproximativ 25.000 de voturi prin corespondenţă, potrivit Biroului Electoral Central.

 

ACTUALIZARE 2: Administrația Națională a Penitenciarelor precizează că 15.000 de deținuți au cerut să voteze la alegerile prezidențiale de duminică.

 

ACTUALIZARE 1:  Ministerul de Externe a anunțat vineri că votul la alegerile prezidențiale a început în Europa, iar la ora 13, ora României, votul era în desfășurare în 770 de secții. O secție de votare din Herne (Germania) nu a putut fi deschisă din cauza unor "elemente obiective".

 

Românii din diaspora au la dispoziţie trei zile pentru a putea vota la alegerile prezidențiale.

În total, sunt 835 de secţii de votare, aproape dublu faţă de alegerile europarlamentare din luna mai.

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că peste 715.000 de români cu drept de vot trăiesc în străinătate, cei mai mulţi aflându-se în Republica Moldova şi Germania.

Primii care au putut vota la alegerile prezidenţiale au fost românii din Noua Zeelandă. Secţia de votare din Auckland s-a deschis în noaptea de joi spre vineri la ora unu, ora României.

Următoarele secţii de votare au fost deschise în Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Thailanda, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan și Turkmenistan.

În toate cele trei zile există posibilitatea ca programul de vot să fie prelungit până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.