Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Votul românilor din Belgia : de trei ori mai multe secții de votare

afis_alegeri_2019.png

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă - 22,26%.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă - 22,26%.
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Românii votează astăzi de la prânz în Belgia unde au fost înființate 23 de secții în 7 orașe, cele mai frecventate secții fiind până acum cele din cartierul european. Timpul mediu de votare chiar și la secțiile mai aglomerate este de trei minute.

Deja la ora 12, când s-a deschis votul , secțiile din Rue Montoyer și cea de pe Boulevard du Regent, ambele la Bruxelles, erau destul de ocupate. In Rue Montoyer cu câteva minute  înainte de deschiderea votului se crease chiar coadă în stradă. 

Aceeași situație explicația de Tana Foarfă, membră a secției de vot era prezentă și pe Boulevard du Regent. Aici unii votanți s-au prezentat încă de dimineață, nefiind siguri de momentul în care se deschide votul. 

Explicația afluenței la aceste doua secții e simplă, ele se află în cartierul european frecventat de multi funcționari europeni și diplomați români. 

La zece minute după deschiderea votului, unul dintre aceștia ne explica mândru că s-a îndreptat spre Rue Montoyer încă de la 11.30 și că odată intrat în secția de vot, totul s-a desfășurat în mai putin de cinci minute. 

Cu toate că este vineri, agenda instituțiilor europene este încărcată , astăzi sunt două reuniuni ministeriale în curs. O parte din diplomați au ales deci sza voteze sâmbătă sau duminică. 

Cele 23 de secții de votare împărțite între Bruxelles, Anvers, Bruges, Gent, Mons, Liège și Charleroi vor funcționa timp de trei zile pâna la ora 21. 

Sunt acum de trei ori mai multe secții decât cele pentru alegerile europene din mai anul acesta, iar 12 dintre ele se află în Bruxelles. In mod inedit, 7 dintre acestea au fost instalate în Palatul 2 al Centrului expozițional de la Heysel. 

Pentru moment, secțiile cele mai puțin solicitate sunt cele din provincie și cele trei instalate în cartierul rezidențial Uccle, pe strada unde se găsește Ambasada României. 

Câțiva din cei care au votat deja la ora prânzului ne explicau că se votează repede și fără probleme, o întoarcere la "situația normală" .

Situația este deci cu mult mai calmă și la Mons. Așa o descria Antonio Nyerjak, membru al secției de votare din acest oraș, care în jurul orei 13 spunea că 25 - 30 de votanți se prezentaseră.

Calmul și rapiditatea votului de astăzi ar putea fi dezmințite în zilele viitoare, mai ales duminică când se așteaptă un numar mult mai mare de votanți la toate secțiile din Belgia.