Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Estul și declarațiile președintelui Macron privind NATO

2019-04-25t202330z_1_lynxnpef3o25o_rtroptp_3_france-protests-macron.jpg

Preşedintele francez Emmanuel Macron rostind un discurs
Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Un mesaj precum cel transmis de președintele Emmanuel Macron în interviul pentru revista The Economist va fi primit negativ în Estul Europei. Aceasta, cel puțin până la o evaluare comună a pericolelor și resurselor strategice.

Iată ce spune pentru RFI analistul și consultantul politic Radu Magdin. Într-un interviu acordat revistei britanice, președintele francez a afirmat că NATO se află în moarte cerebrală și că Europa  va dispărea dacă nu va acționa ca o mare putere globală. 

După Brexit, Franța a rămas singura putere europeană din punct de vedere militar și care are de asemenea un arsenal nuclear. Așadar, Franța își poate permite să aspire, să aibă ambiții. Estul, atâta timp cât nu are o evaluare similară cu Franța, nu poate întinde o mână atât de ”sinceră” Rusiei și nici nu poate lăsa deoparte NATO și Statele Unite. Fără o abordare strategică comună și o înțelegere comună a pericolelor, asemenea interviuri vor fi prost primite în Est. Estul nu are o problemă cu domnul Macron, Estul are o problemă pragmatică fiindcă nu poate înlocui NATO și Statele Unite. Cred că reacțiile, inclusiv din partea Germaniei, spun foarte multe despre felul cum a fost pregătit acest interviu. Din punctul meu de vedere, mesajul pe NATO este neinspirat, pentru că suntem la o lună înainte de summitul de la Londra”, spune Radu Magdin.

Acesta admite existența unei îndepărtări a Statele Unite de Uniunea Europeană, fapt care ar justifica declarațiile președintelui francez.

Aici, dincolo de punctele de vedere mai mult sau mai puțin concurente, greșeala este a președintelui Trump. Macron are dreptate că, măcar din punct de vedere discursiv, este foarte greu să te bazezi pe această administrație. Dar dincolo de discurs, eu mă uit și la acțiuni. Și văd că acest ”deep state”, atât de demonizat, a livrat pentru Europa de Est”, a spus analistul. 

 
Interviu cu analistul și consultantul politic Radu Magdin