Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri 2019: “Problemele sunt inerente. Tot timpul au existat nemulțumiri”

Peste o sută de mii de români din diaspora au votat deja, fie prin corespondență, fie pe liste suplimentare.  La acest scrutin, peste granițe au fost organizate 835 de secții de votare, însă Ministerul de Externe a avertizat că există riscul de blocaje și cozi. Ministrul Bogdan Aurescu a cerut un raport, iar îngrijorările sunt provocate inclusiv de posibila neprezentare a membrilor desemnați de partide pentru secțiile de afară.

Scrutinul nu va fi la fel de efervescent ca alegerile europăarlamentare, unde am avut și un referendum, crede Septimius Pârvu de la ExpertForum. Tabletele electronice vor reduce din timpii de votare, dar chiar și așa anumite probleme sunt inerente, explică la RFI Septimius Pârvu:

Septimius Pârvu: Oricum nu ne așteptăm să fie aceeași efervescență ca data trecută pentru că la europarlamentare am avut și referendumul. Secțiile au fost suprasolicitate și din motive care țin de numărul de voturi care erau exprimate. De exemplu, acum nu o să mai avem faimoasele liste suplimentare în care era scris. Acum semnăturile se vor da pe tabletă. Sunt multe aspecte care vor reduce din timpii de vot. Pe de altă parte, vedem că au fost probleme cu votul prin corespondență. Noi avem site-ul votcorect.ro, unde alegătorii ne trimit sesizări. Am primit sesizări în ultimele două zile legate de  falptul că nu au ajuns plicurile în țară când ar fi trebuit, nu au scanate. E posibil să vedem că o parte din acești alegători se vor duce în secții, dar nu cred că este, totuși, un motiv să blocheze procesul. Pe de altă parte, cred că unul dintre lucrurile importante este faptul că după alegerile europarlamentare legislația a fost schimbată și din motive care țin de timp, dar și din motive care au fost făcute în Parlamnet. Există proceduri care nu sunt foarte clare. Acum avem votul în avans. 

Sunt anumite proceduri care nu sunt foarte clare în acest moment.

Reporter: Au fost cazuri de oameni care au trimis deja plicuriole inclusiv cu voturile pentru turul al doilea. Care e explicația? 

S.P: Este un proces care nu invalidază plicul respectiv sau buletinul. Dacă cineva a trimis pentru tutl al doilea și a respectat regulile, a pus ștampila pe un singur candidat, cu condiția ca acel candidat să intre în turul al doilea, se vor număra în turul al doilea. Dar nu este foarte clar cum vor fi ele ținute, ce se va întâmpla până la turul al doilea. Legea nu interzicea în niciun fel alegătorilor să trimită acel plic. Înțeleg că nu sunt nici foarte multe care au fost pentru turul al doilea. De fapt, acolo problema este cu buletinul pentru că avem același buletin ca pentru turul întâi. Dacă poți doar să intuiești cine va intra în turul al doilea sau dacă ai un candidat preferat și orice ar fi votezi pentru persoana respectivă, altfel e mai complicat să știi de pe acum.

Rep: Când vă aud, senzația este că învățăm din mers. 

S.P: Sunt anumite proceduri care nu sunt foarte clare în acest moment. Cred că președinților de secții de votare le va fi destul de greu în anumite momente. Nu a fost timp destul pentru a face legislația de la cap la coadă coerentă. Iarăși, avem birourile electorale pentru secțiile de votare din străinătate, care vor gestiona și voturile prin corespondență din străinătate. E o procedură nouă. Sperăm că nu vor fi probleme. Pe de alte parte, avem un număr destul de mare de secții. Avem 835 de secții. Noi am mai primit informații că în unele dintre ele nu sunt cele mai bune condiții, e frig, nu sunt organizate cum ar trebui. Este un număr mare. Este complicat.

Rep: Vii cu un număr mare de secții pentru că experiențele trecute, cozile uriașe, te-au obligat să încerci să eviți acele situații, însă cei de la Ministerul de externe transmit că s-ar putea să nu ai numărul minim legal de membri pentru funcționarea acestor secții.

S.P: Așa este. Legea care a fost inițial aprobată a fost schimbată pntr-o ordonanță de urgență. Inițial se specifica faptul că aceeași persoană trebuie să stea în comisie toate cele trei zile. Uman este greu de îndeplinit. Acum, reprezentanții partidelor pot avea până la doi supleanți. Îi pot înlocui. Sigură că sunt multe comisii care vor funcționa la numărul minim de persoane, anume 3. Un birou electoral nu poate funcționa cu mai puțin de 3 membri. O să vedem. Cred că numărul acesta mare este și ca urmare a scandalurilor de la europarlamentare, dar și din 2014. Dar trebuie să vedem în ce măsură chiar pot fi gestionate coerent aceste secții.

Rep: Vă așteptați ca și după aceste alegeri să se țipe dintr-o parte sau din alta și să se lanseze acuzații de fraudare?

S.P: Evident că nemulțumiri vor exista. Tot timpul au existat. Dar întrebările sunt „În ce măsură vor reuși, mai ales în străinătate, toate aceste birouri să funcționeze coerent?” și „În ce măsură votul prin corespondență se va dovedi o experiență transparentă, care sperăm să nu frustreze alegătorii?”. Probleme vor fi. Probleme au fost întotdeauna, dar până una, alta, nici la europarlamentare nu avem dovezi în acest moment că s-a fraudat. Sunt probleme organizatorice, probleme care țin de resurse umane, de materiale, de capacitatea alegătorilor de a înțelege anumite proceduri care se schimbă din mers. Noi avem și un call center weekendul acesta. Avm și site-ul votcorect.ro. Așteptăm ca alegătorii să ne scrie sau să să ne sune la 0800.080.200.