Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum și-au petrecut duminica din turul I zeci de voluntari FiecareVot

Trei zile de monitorizare, zeci de voluntari și multe ore de muncă pentru observarea alegerilor din turul I. Peste 700 de observatori au supravegheat votul în țară și în diaspora. 

Cateva zeci de voluntari raspund la telefoanele care suna fara incetare in open space-ul de la etajul 5 al unei cladiri aflate in apropierea Guvernului. Aici sta echipa FiecareVot inca de joi, cand s-au deschis sectiile de votare in strainatate. Primesc apeluri de la observatorii de pe teren, trimit sesizarile la biroul electoral central si, printre picaturi, reusesc sa manance o bucata de pizza rece.

Raluca este unul dintre voluntari. Are experiență de observator la vot și după ce a fost pe teren, a vrut să aibă și experiența din call center.

Ca se se mai destindă, au făcut pariuri scrise cu marker negru pe o tablă sprijinită de perete. Au pariat și pe candidați, dar au dat estimări și pentru prezență. Pe peretele de vis a vis e proiectat un post de televiziune. Toți urmăresc cu atenție rezultatele.

În banca din spate, o tipă cu păr albastru tastează frenetic pentru a nu lăsa nicio întrebare venită pe messengerul FiecareVot fără răspuns. Este expert Office for Democratic Institutions and Human Rights și membru fondator al Fiecare Vot. Față de alegerile trecute atmosfera e mult mai calmă spune ea.

 

 

Toate sesizările preluate de call center au putut fi regăsite pe site-ul Monitorizare Vot. Este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Concepută de code 4 romania, ea oferă în timp real o mai bună înțelegere a evoluției desfășurării alegerilor în România. Pentru prima dată, ONG-urile care au acreditat observatori au primit rapoarte în timp real cu privire la situația de pe teren, permițându-le să ofere sprijin observatorilor lor și să reacționeze în timp util atunci când au fost raportate probleme sau nereguli.

 
Zeci de voluntari Fiecare Vot au lucrat timp de 3 zile pentru observarea alegerilor din turul I