Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis îl întrece pe Dan Barna la voturile din Regatul Unit

votare_colchester.jpg

Votare la secția 571 Colchester
La Colchester în comitatul Essex au votat peste 2000 de persoane
Sursa imaginii: 
Lucian Diaconu

Candidatul PNL în alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis, a obținut 44% din voturile exprimate în cele 72 de secții deschise în Regatul Unit, față de 37% câte a obținut candidatul USR-Plus, Dan Barna. La urne s-au prezentat aproape 120000 de alegători.  

"Am votat pentru o țară normală", declară la RFI un alegător la ieșirea din secția Londra Harrow, exprimându-și sprijinul pentru președintele Iohannis, fără să-l numească, folosind în schimb sloganul său din campanie.

"Sunt convins că acest scrutin prezidențial va schimba lucrurile în bine. M-am săturat la vârsta mea de 60 de ani. Sunt plecat de 20 de ani din România și îmi pare rău că trebuie să construim pentru alții, în loc să fim acasă să avem de căsuța noastră", continuă acest alegător care a ținut să fie prezent încă de la prima oră a deschiderii urnelor în prima zi a votării, vineri 8 noiembrie.

"Am votat pentru domnul Barna", spune o tânără prezentă la votare sâmbătă 9 noiembrie la secția deschisă în incinta Institutului Cultural Român de la Londra.

"Am vrut să votez pe cineva care nu a avut vreodată treabă cu politica până acum. Și faptul că liderul PLUS, Dacian Cioloș,  făcut o treabă destul de bună ca prim ministru m-a determinat să-l aleg pe reprezentantul alianței din care face parte", mai spune ea.

"Vrem să trăim într-o țară normală", spune un tânăr originar din Republica Moldova care a spus că vine la vot dearece "România e țara mamă".

"În sfârșit putem răsufla ușurați că am scăpat de ciuma roșie" își explică el votul dat duminică 10 noiembrie la secția Londra Edgware pentru președintele Iohannis. 

"Dan Barna, întotdeauna o să votez USR-Plus", spune o alegătoare la ieșirea de la secția Londra Brent 3 în ultimele ore ale votării duminică 10 noiembrie.

"Sperăm că aduce ceva nou pentru că până acum n-a făcut nimeni nimic. Vrem să ne întoarcem acasă, dumneavoastră nu vreți?", răspunde întrebător alegătoarea.

În Marea Britanie au fost exprimate 117765 de voturi, dintre care președintele Iohannis a obținut 51956, adică 44,11%, față de 25,7% cât a fost scoru PNL aici la europarlamentarele din mai 2019.

Dan Barna a obținut 43816 voturi, adică 37,2%, față de 54,4% - scorul USR-Plus în Regatul Unit la europarlamentare.

Candidata PSD, Viorica Dăncilă, a obținut 2218 voturi, adică 1,88%, locul 5 după Theodor Paleologu, 7961 (6,76%) și Mircea Diaconu 4373 (3,71%).

În luna mai PSD a obținut la europarlamentare 326 de voturi în Regatul Unit sau 0.7%.