Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Țuțuianu (Pro România): Alegătorii lui Mircea Diaconu nu vor avea un comportament unitar în turul doi

Adrian Tutuianu Pro Romania lege stare alerta.jpg

Sursa foto: Facebook/Adrian Ţuţuianu
Sursa foto: Facebook/Adrian Ţuţuianu

Mircea Diaconu putea obține mai multe voturi la alegerile prezidențiale, dacă Pro România nu s-ar fi rupt chiar înainte de scrutin. O spune la RFI vicepreședintele formațiunii Adrian Țuțuianu, care crede între altele că ruptura din partid a derutat electoratul. Candidatul independent Mircea Diaconu a fost susținut în primul tur de Pro România și ALDE.

Adrian Țuțuianu afirmă că rezultatul lui Mircea Diaconu din primul tur al alegerilor prezidențiale a fost sub așteptările sale: ”Sigur că este un scor bun, în condițiile date, dar sub cel la care speram eu. Cred că Mircea Diaconu putea să facă mai mult, dacă nu se întâmplau două lucruri. În primul rând, ruptura din Pro România, care a derutat electoratul care se atașase acestui proiect și această ruptură s-a produs chiar în ultima săptămână de campanie electorală. În al doilea rând, cred că o derută suplimentară a fost indusă de asocierea ALDE la guvernare și de aici un număr important de voturi ale membrilor și simpatizanților ALDE către Klaus Iohannis”.

Senatorul precizează că Pro România va decide în perioada următoare dacă și eventual pe cine va susține în turul secund al alegerilor prezidențiale: ”După părerea mea, sunt mai multe categorii de alegători care au mers lângă Mircea Diaconu. Sunt membri și simpatizanți ai Pro România, în foarte bună parte, dar sunt și oameni care au optat pentru un candidat independent, fără să aibă o afiliere politică, pe ideea că un independent poate fi cu adevărat un mediator între puterile statului și între stat și societate. De asemenea, sunt și oameni din ALDE care au mers până la capăt cu susținerea lui Mircea Diaconu. Ca atare, eu cred că aceste categorii nu pot fi tratate unitar și nici nu vor avea un comportament unitar la turul doi al alegerilor prezidențiale. În Pro România nu am avut până acum o discuție legată de turul doi, vom discuta care este poziționarea noastră față de candidații intrați în turul doi”.

În opinia sa, ”trebuie văzut și modul în care cei doi candidați se raportează la Pro România și din păcate, am văzut că doamna Dăncilă, cel puțin într-o intervenție telefonică la un post național de televiziune, a tratat greșit discuția și modul în care ar trebui să se raporteze la alegătorii Pro România”.

 
Adrian Țuțuianu, despre scorul lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale