Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis conduce detașat în preferințele alegătorilor din R.Moldova. ”Unire, unire și iar unire”

img_1209.jpg

Cetățeni români, la secția nr. 448, Ambasada României de la Chișinău
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

Candidatul Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, conduce detaşat în preferinţele alegătorilor din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor Autorității Electorale Permanente de la București, liderul PNL a obținut în jur de 77 la sută din sufragii. La o distanță mare, Iohannis este urmat, în R.Moldova, de candidatul Partidului Mișcarea Populară, Teodor Paleologu, cu 9 la sută din voturi. Peste 43 de mii de cetățeni români din R.Moldova au votat la cele 37 secții, deschise pe teritoriul țării pentru alegerile prezidențiale din România.

Iohannis și Paleologu sunt urmați de Dan Barna, cu 7,5%. Pentru Viorica Dăncilă doar 2,5 la sută dintre românii din R.Moldova și-au dat votul.

Cei mai mulți votanți au ales secția nr. 448 de la Chișinău. Ana Ciobanu a venit împreună cu soțul să voteze. Aflu că au participat pentru prima dată la un scrutin din România. Familia Ciobanu are așteptări mari de la viitorul președinte român. Iar cel pentru care și-au dat votul este Klaus Iohannis. ”Ne dorim ca în R.Moldova să trăim măcar ca în România, o țară europeană. Klaus Iohannis este un manager bine determinat. Proiectele lansate pentru R.Moldova ar trebui să fie mai departe promovate. Președintele Iohannis a luptat pentru binele țării, a atras investiții. Să ne ajute Dumnezeu să ne unim”.

În timp ce își ateptau rândul la poarta Ambasadei României de la Chișinău, unde se afla secția de votare, i-am întrebat pe mai mulți cetățeni ce așteaptă de la aceste alegeri prezidențiale.”Unire, unire și iar unire. Este visul bunicilor noștri, deportați în Siberia și a generației în creștere. Este foarte greu de revenit la patria mamă, România mare. Am venit din prima zi să reușim să votăm. E foarte bine așa.O dicizie salutabilă. La alegerile trecute, nu am prins să votăm”.

Înainte de a merge să voteze, președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că este important ca viitorul președinte să-i reprezinte pe toți românii. ”Este esențial să dăm acest mesaj că în partea aceasta de Prut, indiferent de vremurile politice pe care le traversează R.Moldova, există oameni care au această conștiință că România este și țara lor. Nu doar sunt beneficiari de cetățenie română. Esențial să ne dăm votul. Democrația înseamnă să ne implicăm și îi invit pe toți românii să se gândească la următorii cinci ani pe care îi avem în față”.

În mai puțin de două săptămâni va fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cetățenii români, inclusiv din R.Moldova, sunt așteptați din nou la urne. 

Profitând de prezența dnului Eugen Tomac la Chișinău, l-am întrebat cum va funcționa, la modul practic, noul Departament al Românilor de Pretutindeni, din subordinea Guvernului de la București și sub conducerea directă a premierului Ludovic Orban.

”Guvernul din România a comunicat până acum direct cu autoritățile de la Chișinău. Cred că acest efort de a consolida cooperarea între aceste două state trebuie să treacă la un alt nivel și anume de a comunica direct cu autoritățile locale, instituțiile de învățământ, bineînțeles într-o comunicare cât se poate de transparentă cu autoritățile de la Chișinău astfel încât așteptările pe care le au cetățenii să fie împlinite. Este esențial ca proiectele mari, strategice să fie gestionate de un responsabil clar care știe ce înseamnă să fie respectate termenele. Eu cred că o asemenea structură va aduce un nou suflu între relațiile bilaterale dintre România și R.Moldova”, a conchis la RFI, Eugen Tomac, liderul PMP, prezent la Chișinău.

Un reportaj de Valeria Vițu