Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri UK: Farage își retrage candidații în favoarea Conservatorilor

nigel_farage.jpg

Nigel Farage
Retragerea candidaților Partidului Brexit anunțată de Nigel Farage poate oferi pe tavă victoria Partidului Conservator
Sursa imaginii: 
Reuters

Liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, a anunțat că-și retrage toți candidații în alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie din 12 decembrie în circumscripțiile deținute de Partidul Conservator. Măsura îl favorizează pe liderul Conservator, prim ministrul Boris Johnson.

Farage a anunțat că din toate cele 317 circumscripții în care în alegerile din 2017 a fost ales un deputat Conservator vor fi retrași candidații Partidului Brexit. 

În acest fel, partidul condus de premierul Johnson, lider autoritar în fața Partidului Laburist din opoziție în sondaje, are toate șansele să câștige o majoritate confortabilă în Camera Comunelor, compusă din 650 de deputați aleși prin scrutin majoritar uninominal, majoritatea absolută fiind de 326 de mandate. 

Liderul Partidului Brexit a explicat ceea ce mulți au considerat a fi o întoarcere de 180 de grade prin schimbarea de poziție a premierului Johnson, care a promis ieșirea din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 în cazul câștigării alegerilor. 

Dar cu numai câteva zile în urmă, Farage, al cărui partid dorește un Brexit fără acord, îl acuza pe premierul Johnson că acordul negociat de acesta cu liderii UE nu este de fapt un Brexit veritabil și anunțase candidaturi în 600 de circumscripții. 

Brexit - o certitudine?

Partidul Brexit s-a situat pe primul loc în alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 disputate în condiițiile reprezentării proporționale cu peste 30% din voturi, față de doar 9% pentru Partidul Conservator condus pe atunci de Theresa May, demisionată între timp și înlocuită în funcția de premier și lider al partidului de guvernământ de Boris Johnson.

Boris Johnson
Boris Johsnson pare să aibă cale deschisă spre un Brexit pe 31 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
PA

Dar odată cu preluarea conducerii de către premierul Johnson, ales în funcție în iulie 2019, Conservatorii și-au refăcut poziția în sondaje,  pe fondul degringoladei din Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn pe care sondajele îl consideră cel mai slab lider al opoziției din istorie, mai ales din cauza poziției confuze cu privire la Brexit. 

Farage a spus că Partidul Brexit, ajuns la sub 10% în sondaje, se va concentra acum pe circumscripții deținute de Partidul Laburist în special în nordul Angliei, unde la referendumul din 2016 alegătorii au votat în majoritate în favoarea Brexit. 

În aceste condiții, o proiecție bazată pe o medie a sondajelor recente previziona o majoritate Conservatoare de peste 100 de mandate față de restul partidelor în Camera Comunelor, cel mai bun rezultat al partidului din 1983 încoace. 

În schimb, Partidul Laburist riscă să cadă pentru prima oară sub 200 de mandate din 1935 încoace, iar Brexit apare mai mult ca oricând în ultimii trei ani și jumătate o cvasi-certitudine. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ