Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evo Morales a fugit în Mexic, țară care i-a acordat azil politic

morales.jpg

Preşedintele Boliviei Evo Morales

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, care susține că este ameninţat, a urcat aseară într-un avion militar care l-a transportat în Mexic, țară care i-a acordat azil politic.

"Fraţi şi surori, plec către Mexic" şi "îmi face rău să abandonez ţara din motive politice, dar voi urmări situaţia", a postat aseară pe Twitter Evo Morales, care a demisionat duminică din funcţie. "În curând mă voi întoarce cu mai multă putere şi cu mai mare energie", a mai postat el.

Cu câteva minute mai devreme, presa locală anunțase că un avion militar mexican a aterizat pe un aeroport din regiunea centrală Cochabamba, fieful liderului socialist, după o escală la Lima, anunţată de autorităţile peruane, relatează AFP. "Evo Morales a ajuns în Mexic și susține că va reveni în Bolivia mult mai puternic", scrie și publicația locală La Razon.

"Teroare și neputința poliției: o nouă zi de convulsii. Haosul din țară nu este stăvilit la mai mult de 24 de ore de la demisia lui Evo Morales. Poliția a solicitat ajutor Armatei atunci când a fost depășită", scrie Pagina Siete, care notează că actele de vandalism continuă în ciuda plecării lui Morales de la putere. "Nici ploaia, nici frigul nopții nu au împiedicat sute de oameni să protesetze în puncte diferite din orașul La Paz, în mijlocul unui calm încordat și al unei anumite incertitudini cu privire la ceea ce există pentru țara lor după demisia președintelui Evo Morales", susține La Jornada.

A doua vicepreşedintă a Senatului bolivian, Jeanine Anez, care în virtutea Constituţiei ar urma să ocupe funcţia de şef al statului după demisia lui Evo Morales, a anunţat azi-noapte că va convoca alegeri prezidenţiale pentru ca "pe 22 ianuarie să avem un preşedinte ales", relatează AFP.