Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Maia Sandu a căzut la moțiunea de cenzură

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul Maia Sandu a picat la vot, după ce 63 din cei 101 parlamentari au votat moțiunea depusă de PSRM, transmite g4media.ro. Moțiunea fost votată de PSRM și PDM, partidul fondat de Vlad Plahotniuc. Guvernul Maia Sandu a funcționat timp de 5 luni, din 8 iunie 2019.

UPDATE : Maia Sandu, după ce Guvernul său a fost demis prin moțiune de cenzură: "Mi-aș fi dorit să facem mai multe pe reforma justiției. Aș fi vrut să avem adoptată legea justiție, dar nu există voință politică pentru lucruri serioase. Noi o să continuăm să muncim pentru oameni, să luptăm pe baricade și la Guvern, dacă ne-ar fi fost oferită această posibilitate. Acum trebuie să scăpăm de următoarea urgie care se conturează și încearcă să acapareze instituțiile statului. Noi suntem pentru reforma justiției și problema a fost că Igor Dodon și PSRM nu au susținut reforma justiției. Nu avem să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă”.

În fața sediului Parlamentului din Chișinău are loc o manifestație de susținere a Maiei Sandu și guvernului său:

 

 

UPDATE: Reacția președintelui Iohannis după demiterea prin moțiune de cenzură a guvernului Maia Sandu: Demersul PSRM este împotriva intereselor Republicii Moldova

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova.

România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

 

Potrivit legislației din Republica Moldova, pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată și în consecință să fie demis Guvernul era nevoie de cel puțin 51 de voturi. La ședință au participat 93 de deputați.

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, iar Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de șef al Procuraturii Generale.

Pentru a rezolva situația, Maia Sandu a propus luni să trimită spre avizare Comisiei de la Veneția modificările la Legea Procuraturii, după ce socialiștii își vor retrage moțiunea de cenzură.

Deputatul socialist Vasile Bolea a spus că PSRM nu acceptă propunerea Maiei Sandu. Unica ieșire din criza politică, creată de Maia Sandu, este să-și retragă proiectul de asumare de răspundere, în caz contrar, la următoarea ședință a Parlamentului, va fi dezbătută moțiunea de cenzură”, a declarat Vasile Bolea, după ședința PSRM.

Înaintea dezbaterii moțiunii președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se declara "convins 90%" că Guvernul Sandu va cădea prin moțiune de cenzură.