Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova, fără Guvern. Din nou. ”Binomul Dodon-Plahotniuc a fost refăcut”

sandu_dodon.jpg

Maia Sandu și Igor Dodon se vor infrunta in turul doi al prezidentialelor
Maia Sandu și Igor Dodon se vor infrunta in turul doi al prezidentialelor
Sursa imaginii: 
www.agora.md

Guvernul de la Chișinău a fost demis, marți, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de unul dintre partidele aflate la guvernare. Partidul Socialist (PSRM) a fost cel care a declanșat procedura, moțiunea fiind susținută din Opoziție de Partidul Democrat. În total, 63 de deputați moldoveni, dintr-un total de 101, au votat pentru demiterea Guvernului condus de Maia Sandu. A luat astfel sfârșit controversata coaliție guvernamentală dintre socialiștii pro-ruși din PSRM și proeuropenii bloculului ACUM. ”Asistăm la refacerea binomului Dodon-Plahotniuc”, comentează la RFI analistul de politică externă Dan Dungaciu. El mizează pe o viitoare alianță guvernamentală între PSRM și PD, cu un guvern pro-rus pe care România nu poate și nu trebuie să îl susțină necondiționat, după cum afirmă Dan Dungaciu.

Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a picat în urma unei moțiuni de cenzură, care a fost inițiată de Partidul Socialist (PSRM), formațiune ce făcea parte din coaliția de guvernare, informează site-ul Unimedia, citat de Mediafax.

Deputații PSRM, alături de cei ai Partidul Democrat (PD) din Opoziție, au votat pentru susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Astfel, actualul Executiv a fost demis cu votul a 63 de deputați. Partidul Șor s-a abținut.

„În iunie pe întuneric, cu frică, unii au decis în ultima clipă să meargă împotriva lui Plahotniuc, iar astăzi, pe lumină, mergeți împotriva unui Guvern al poporului. Refuzăm să fim părtași într-un joc, în care partenerii de coaliție încearcă să captureze statul. Aveți de luat o decizie, pentru care veți răspunde în fața propriilor alegători”, a declarat Maia Sandu, premierul dermis al Republicii Moldova.

”Noi știam ce facem și am mers în această guvernare ca să scăpăm de ciumă. Noi știma unde mergem, dar am creat o majoritate parlamentară să salvăm oamenii de sărăcie și tiranie, iar voi vreți să vă salvați averile. Cei speriați sunt mai mulți, caută să facă înțelegeri pe la spate și vor să scape de noi, când au văzut că noi nu ne vindem, am adus bani în țară, am deschis ușile către UE și am decis să facem viața oamenilor mai bună. Unde s-a mai văzut democrați care să voteze împotriva democrației și socialiști care să voteze împotriva ajutorului social?”, a completat Sandu, co-lider al Blocului ACUM (pro-european).

Dungaciu: Binomul Dodon-Plahotniuc a fost refăcut. România nu-l poate susține

Într-un interviu acordat RFI, analistul de politică externă Dan Dungaciu, profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universității din București, explică faptul că ”asistăm la refacerea binomului Dodon-Plahotniuc”. Dungaciu mizează pe o viitoare alianță guvernamentală între PSRM și PD, cu un guvern pro-rus pe care România nu poate și nu trebuie să îl susțină necondiționat.

”Alegerile anticipate sunt puțin probabile pentru că ar favoriza blocul ACUM și ar pune PD în fața pericolului de a nu face pragul de intrare în Parlament. Cea mai mai plauzibilă variantă este o alianță între socialiștii lui Dodon și PD, condus în acest moment de domnul Filip. Ar fi o coaliție care ar reface celebrul binom Plahotniuc-Dodon, cu Igor Dodon în rolul de ”mascul alfa” de această dată”, spune analistul.

Dan Dungaciu mai remarcă faptul că ”nu vom mai avea de a face cu o prezență, pro-vestică, pro-românească în acest guvern. (...) Cred că România și-a revenit din punctul de vedere al politicii externe și nu va mai face gesturi necugetate de genul susținerii ”fără rest” a binomului Plahotniuc - Dodon”.

În fine, profesorul Universității București se arată îngrijorat de faptul că Republica Moldova va pierde finanțarea externă. În condițiile acestui guvern, ”cine va da bani acestui Guvern? Federația Rusă? Moscova nu plătește niciodată. Uniunea Europeană? Greu de imaginat. România? Bucureștiul a și dat un mesaj că nu va face această finanțare”.

Ascultă interviul:

 
Analistul de politică externă Dan Dungaciu, despre situația politică din R. Moldova