Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bolivia are pentru a doua oară în istorie un președinte femeie: Jeanine Anez

anez.jpeg

Sursa imaginii: 
France 24, via AFP

Al doilea vicepreşedinte al Senatului, Jeanine Anez, s-a proclamat marţi preşedinte interimar al Boliviei, în pofida lipsei cvorumului în Parlament, motivând că este "necesar să se creeze un climat de pace socială" într-o ţară zguduită de o profundă criză politică, relatează AFP.

Avocat, în vârstă de 52 de ani, o figură puțin cunoscută din afara țării, a declarat că a luat frâiele pentru a pacifica Bolivia după protestele care au declanșat o criză politică profundă, scrie El Pais.

"Dorim convocarea cât mai rapidă a alegerilor", a adăugat senatoarea din opoziţie care a revendicat preşedinţia interimară după demisia preşedintelui Evo Morales şi a succesorilor acestuia prevăzuţi de Constituţie, vicepreşedintele Alvaro Garcia Linera, preşedintele şi vicepreşedintele Senatului, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Luni, Jeanine Anez şi-a anunţat intenţia de a convoca alegeri pentru a avea 'un preşedinte ales pe 22 ianuarie', data la care, înaintea crizei, urma să fie învestit noul şef al statului.

Pentru Bolivia, Anez nu este prima femeie președinte: în noiembrie 1979, la 58 de ani, Lidia Gueiler Tejada a preluat șrfia statului, pentru o perioadă de doar 244 de zile, pentru că în iulie 1980 a fost răsturnată de la putere de către generalul Luis García Meza, scrie publicația Clarin.

Washingtonul i-a sfătuit marţi pe cetăţenii americani să nu mai călătorească în Bolivia din cauza "tulburărilor civile" şi a limitat prezenţa sa diplomatică în ţară, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.