Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eugen Tomac: O dezbatere între candidați în turul al doilea e un lucru firesc în democrație

eugen_tomac_dezbatere_candidati_firesc_democratie.jpg

Viorica Dancila si Klaus Iohannis, dezbateri simultane (Sursa foto: presidency.ro)
Viorica Dancila si Klaus Iohannis, dezbateri simultane (Sursa foto: presidency.ro)

O dezbatere Iohannis-Dăncilă nu ar strica, declară la RFI președintele PMP, Eugen Tomac, în opinia căruia o asemenea confruntare între candidații din turul secund al alegerilor prezidențiale este un lucru firesc într-o democrație.

Eugen Tomac o critică pe Viorica Dăncilă, dar consideră că o dezbatere între ea și Klaus Iohannis ar fi utilă: ”Plec de la premisa că tot ceea ce a spus președintele Iohannis este adevărat. Doamna Dăncilă reprezintă tot ce este mai rău în politică (...), însă în democrație este esențial să treci peste lucruri care te despart fundamental de adversar și să mergi către cetățeni, să le demonstrezi că diferența între prezent și viitor este fundamentală. Oamenii au nevoie de acest exercițiu. Eu sunt adeptul dezbaterii, dar tocmai pentru că cred în aceste valori esențiale într-o societate democratică și anume dezbaterea prin care încerci să pui în evidență lucruri care te diferențiază fundamental de adversar”.

Liderul PMP și-ar dori o dezbatere Iohannis-Dăncilă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale: ”Consider că este un lucru firesc în democrație. Nu vreau să se înțeleagă că-i țin partea doamnei Dăncilă, că nu voi merge la vot să votez niciodată cu un om politic care reprezintă un profil de mediocritate în politică (...). Mie mi-ar plăcea să existe o asemenea confruntare, în care președintele Iohannis să o prezinte exact așa cum este. Cred că nu ar strica o asemenea confruntare”.

Eugen Tomac, despre o eventuală dezbatere Iohannis-Dăncilă