Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de orașe au rămas fără bani. ”Situația este foarte gravă”

zeci_orase_bani_situatie_grava.jpg

Zeci de orașe au rămas fără bani (Sursa foto: Facebook/Primăria Dăbuleni)
Zeci de orașe au rămas fără bani (Sursa foto: Facebook/Primăria Dăbuleni)

Zeci de orașe mici și mijlocii din țară se află într-o situație foarte gravă. Semnalul de alarmă vine de la Asociația Orașelor din România (AOR), care se plânge că peste 40 de localități nu mai au bani pentru iluminat stradal, încălzirea școlilor sau salariile angajaților. Premierul Ludovic Orban le-a promis primarilor că vor primi fonduri la rectificarea bugetară.

Președintele executiv al Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță, explică la RFI cum s-a ajuns la această situație de criză: ”Situația este una foarte gravă. Aceste orașe, pe care noi le-am menționat din parcursul anului sunt într-o situație destul de dificilă, adică nu-și pot suporta cheltuielile de funcționare până la sfârșitul anului. În fapt, din aprobarea legii bugetului, noi am sesizat că dacă în cazul comunelor a fost asigurat un buget minim de funcționare de 1.000 de lei pe locuitor pentru oricare din comunele țării, la orașe s-a întâmplat un lucru greu de înțeles, acestea neavând un buget minim de funcționare menționat prin lege. În acest fel, 45 de orașe și cinci municipii au ajuns să aibă un buget minim de funcționare sub 1.000 de lei de locuitor, adică sub oricare din comunele țării”.

Reprezentantul AOR precizează că ”e vorba de încălzirea școlilor, e vorba de apă, gaze, electricitate, atât în cadrul orașului, cât și în instituții, spital, școală, grădiniță, e vorba de iluminatul public”.

 
Ionel Chiriță, despre orașele care au rămas fără bani