Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Te poate face Europa mai fericit?

europa.jpg

Image source: 
Facebook / European Parliament

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost de acord să schimbe unele titulaturi ale portofoliilor din viitorul său Colegiu al Comisarilor. Decizia a venit după o întâlnire cu europarlamentari din grupul social-democrat, în ideea de a-i convinge să voteze învestirea noului Executiv de la Bruxelles.

Astfel, a fost schimbată și denumirea, foarte controversată, a portofoliului de vicepreședinte pentru ”protejarea modului nostru de viață european”, deținut de grecul Margaritis Schinas. De acum, se va numi ”promovarea modului nostru de viață european”, după cum a informat grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) într-un comunicat pe Twitter.

Schimbarea de nume este de-abia perceptibilă, dar semnificativă. Nu se mai pune problema de a proteja modul nostru de viață european, aflat – după cum se putea deduce – sub o anumită amenințare. Ci ne promovăm modul nostru de viață, încercăm să-i convingem și pe alții că merită să trăiești în stil european.  

Avem ce exporta?

Ei bine, conform unui studiu Eurostat publicat ieri de Comisia Europeană, gradul de satisfacție asupra vieţii în rândul europenilor cu vârsta peste 16 ani a fost de 7.3 puncte din 10, în creştere faţă de 7 puncte în 2013.

În timp ce ponderea persoanelor fericite din Uniunea Europeană a crescut cu două puncte procentuale comparativ cu 2013, de la 60% la 62%.

Întrebarea este dacă ceea ce am putea înțelege prin stil de viață european ar contribui la crearea unui sentiment de satisfacție asupra vieții sau chiar de fericire personală. Mai ales că gradul de satisfacție asupra vieții și chiar de fericire diferă, totuși, în funcție de țară, de regiune, vârstă sau nivel de venituri.

Totuși, există câteva elemente  comune care ar putea constitui stilul de viață European și care ar contribui la creșterea gradului de mulțumire față de calitatea vieții. Cum ar fi sentimentul de siguranță pe care ți-l pot oferi instituții care funcționează, precum și garanțiile privind respectarea drepturilor fundamentale. Sau siguranța dată de faptul că Uniunea Europeană, cu toate rivalitățile și negocierile extrem de dure, rămâne un spațiu al păcii și stabilității. Spectrul războiului aduce întotdeauna nefericire.

Și este chiar remarcabil acest sentiment, pe continentul care a trecut în ultimii 100 de ani prin cele mai sângeroase războaie și cele mai teribile acte de exterminare pe care le-a cunoscut omenirea.

Sunt apoi aspecte ținând de confortul vieții de zi cu zi, pe care le considerăm ca de la sine înțelese. Dar uităm că Europa n-a fost dintotdeauna așa. Și chiar a fost nevoie de ani de zile de negocieri și compromisuri politice pentru a se ajunge aici – libera circulație, de exemplu. Sau inexistența frontierelor, în cazul Spațiului Schengen. Sau ușurința de a vorbi la telefonul mobil sau de a accesa internetul din orice colț al Uniunii Europene, cu costuri suplimentare zero. Posibilitatea de a lucra sau a învăța oriunde pe cuprinsul Uniunii Europene. Cultura care ne unește, beneficiile sociale, concediile lungi și încă multe, multe altele.

Sunt elemente pe care merită să le promovăm pentru o lume mai bună. Dar pe care avem motive să le și apărăm, pentru că tocmai fundamentele lor sunt atacate, din exteriorul Uniunii Europene, dar și de către cei care doresc distrugerea ei din interior.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 14 noiembrie 2019