Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Momentul „Casca lui Iohannis” povestit de jurnalistul care a ajutat la demontarea fake news-ului

zachman.jpg

Jurnalistul Sebastian Zachmann este editor Politică la ziarul "Adevărul"
Sursa imaginii: 
Facebook/ Sebastian Zachmann

Jurnalistul Sebastian Zachmann, de la Adevărul, este cel care l-a întrebat miercuri seară pe președintele Klaus Iohannis în conferința de presă dacă are cască, în ureche, în care i se suflă răspunsuri. Asta după ce PSD, prin Gabriela Firea și Florian Bodog, a rostogolit pe Facebook o postare în care susținea că Iohannis primește ajutor în cască de la echipa de campanie la întrebările jurnaliștilor.

Sebastian Zachmann povestește cum i-a venit ideea întrebării.

<<La conferința lui Klaus Iohannis, stau în rândul doi, banca din mijloc. După primele 10 minute, îmi scrie o colegă din presă, care se afla la sediul PSD: „Are cască în ureche?”. „Nu văd”, zic eu. Apoi mă uit atent la urechile lui Iohannis, ca să nu ratez vreo știre. „În urechea stângă, nu”, spun eu. „Părea că are ceva”, insistă colega. „E imaginația ta”, închei eu, arogant. Îmi aștept rândul la întrebare (am picat al 15-lea la sorți). În sfârșit, urmez eu. Înainte să ajung la microfon, văd că pe fb circulă masiv urechile lui Iohannis – mai exact poze cu căști, nu doar întrebări. Ce fac acum? Pun două întrebrări despre Justiție, SRI, DNA, CSM, pentru care îmi storsesem creierul. La final, întreb rapid și de cască. Iohannis răspunde uman (minune!)>>.

„Președintele-candidat Iohannis este nu numai foarte curajos, foarte deschis dialogului, dezbaterilor, foarte informat si sigur pe el, ci și foarte spontan! O dovedește cu prisosință casca din ureche folosita la conferinta de presa! Doamne, asa ceva!!??Ghinion!!!”, este postarea Gabrielei Firea.

Cum însă fake news-ul a fost demontat de președinte, chiar în cadrul conferinței, iar postarea Gabrielei Firea s-a umplut cu sute de comentarii negative, Primarul Capitalei a șters postarea.

 
Sebastian Zachmann despre momentul "casca" de la conferința candidatului PNL la alegerile prezidențiale