Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adina Vălean: o prestație slabă în PE trece nesancționată

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Adina Vălean a obținut aprobarea grupurilor politice din Parlamentul European, cu excepția extremei drepte si a Verzilor care au considerat-o nepregătită. Ea poate deveni comisar european al Trasporturilor într-o viitoare echipă a Comisiei Europene. 

Verzii europeni au cerut ca Vălean să fie re-examinată în scris printr-un set de întrebări suplimentare. Celelalte grupuri, dorind să avanseze dosarul deja întârziat al echipei von der Leyen, au ales însă să renunțe la aceste întrebări. 

Adina Vălean, singura candidată din cei trei audiați astăzi care părea a fi fără probleme, a dat adesea răspunsuri vagi, neargumentate sau chiar a evitat să răspundă la întrebări. 

Folosirea limbii engleze nu a ajutat-o, răspunsurile corecte au fost greu de urmărit din cauza ezitărilor dese și a folosirii greșite a unor cuvinte. 

Dar Vălean a refuzat - pe bună dreptate - să intre in anumite polemici care vor scăpa din mâna Comisiei Europene, ca cea despre directiva serviciilor și cea despre pachetul mobilitate. 

Privind directiva serviciilor, definitiv închisă în viziunea candidatului Thierry Breton, Vălean s-a ținut de-o parte de comentarii întrucât dosarul privește direct România. 

Thierry Breton (industrie și piață internă) a fost validat el de majoritatea grupurilor politice în urma unei prestații excepționale.

Candidatul ungur Oliver Varhelyi (extindere) va da însă un examen scris suplimentar. Ambasadorul Varhelyi nu a reușit să-i convingă pe deputații europeni că va acționa independent de voința lui Viktor Orban. 

Echipa Ursulei von der Leyen ar trebui să intre în funcție la 1 decembrie fără un reprezentant al Marii Britanii care a informat că nu va avea un candidat. 

Se pare că von der Leyen a primit deja avizul experților juridici ai Comisiei Europene care i-au confirmat că se poate lipsi de un reprezentant care ar fi făcut parte din echipă timp de doar câteva luni. 

Întreaga echipă von der Leyen va fi votată de Parlamentul European în 27 noiembrie la Strasbourg.