Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri UK: Laburiștii promit naționalizarea BT și broadband gratuit

bt_openreach.jpg

BT Openreach
Partidul Laburist a promis naționalizarea companiei BT Openreach și acces universal gratuit la internet prin broadband
Image source: 
Bloomberg

În Marea Britanie, Partidul Laburist din opoziție a promis acces internet broadband gratuit universal până în 2030 prin naționalizarea rețelei BT Openreach. Pomisiunea a fost făcută în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 12 decembrie. 

Promisiunea făcută de liderul Laburist Jeremy Corbyn și de adjunctul său, John McDonell, oferă acces gratuit la internet pentru 18 milioane de utilizatori printr-o viitoare companie publică numită British Broadband. 

Openreach este brațul companiei BT care oferă acces a internet, iar costul acestei promisiuni este potrivit liderilor Laburiști 20 de miliarde de lire. 

BT a contestat costul spunând că acesta ar fi mai apropiat de 40 de miliarde de lire, iar cursul acțiunilor BT, privatizată în anii '80 - '90, a scăzut cu 3% pe piața bursieră din Londra. 

La rândul său, liderul Partidului Conservator, prim ministrul Boris Johnson, a promis o investiție de 5 miliarde de lire pentru a oferi acces universal broadband prin fibre optice până în 2025.

La ora actuală accesul la broadband în Marea Brtanie costă în medie 30 de lire pentru fiecare utilizator.

Promsiunea Laburiștilor se adaugă unei serii de alte naționalizări anunțate ale utilităților publice, cum ar fi apa, căile ferate, distribuirea electricității, Royal Mail (servicii poștale). 

Șansele Partidului Laburist de a ajunge la putere după alegerile din 12 decembrie sunt însă minime, potivit sondajelor de opinie care dau Partidului Conservator o majoritate absolută confortabilă în Camera Comunelor care are 650 de mandate. 

Premierul Johnson a promis în caz de victorie ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pe data de 31 ianuarie 2020.