Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DNA: Milioane de euro mită, la reabilitarea căilor ferate. Fost ministru de Finanțe, trimis în judecată

vladescu.jpg

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu e acuzat că a primit mită peste 3 milioane de euro
Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu e acuzat că a primit mită peste 3 milioane de euro

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis azi în judecată de către procurorii DNA. El este anchetat într-un dosar care vizează plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Vlădescu ar fi primit mită peste 3 milioane de euro. Nu este singura persoană acuzată de luare de mită în acest caz.

Fostul ministru al Finanţelor a fost trimis vineri în judecată, în stare de libertate, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. De asemenea, au fost trimişi în judecată și politicianul Cristian Boureanu, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu, Mircea Ionuţ Costea, fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, dar şi administratorul unei firme private.

Conform procurorilor, ”cauza are ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005-2017”.  Astfel, ”plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro ar fi fost făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane de 3,5% din sumele încasate de către companie de la statul român pentru lucrările de rabilitare a căii ferate”.

Banii ar fi ajuns la oficialii români vizați de procurori sau la persoane cu influenţă asupra acestora. În schimbul comisioanelor, aceștia ar fi făcut presiuni în cadrul procedurilor de acordare și derulare a contractului.

În acest mod, spun procurorii, fostul ministru Sebastian Vlădescu ar fi primit mită 1 milion de euro, Mircea Ionuț Costea 3,1 milioane de lei și 2,3 milioane de euro, în timp ce persoana apropiată de conducerea CFR, administrator a unor societăți comerciale, ar fi primit 3 milioane de lei lei și 1 milion de euro.

A doua etapă, potrivit procurorilor DNA, s-ar fi desfășurat în cursul anului 2009

„Pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții companiei străine au ajuns la o nouă înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe (care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu. Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, în baza căruia societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate. Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor”, mai spun procurorii DNA.

În ultima etapă, procurorii DNA au probe că banii a fi fost transferați în conturile unor societăți indicate de inculpați sau ar fost retrași în numerar și înmânați acestora.

„În acest mod, Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro. Totodată, un director al companiei străine, căruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contribuției sale la activitățile infracționale, a încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanța de judecată. (...) Diferența dintre sumele transferate de compania străină și cele primite de inculpați o reprezintă cheltuielile presupuse de operaționalizarea circuitelor financiare (înființare și funcționare companii offshore, comisioane bancare, taxe, etc.), precum și foloasele primite de alți participanți la săvârșirea faptelor cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei”, adaugă DNA.