Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce încep polonezii să revină acasă?

varsovia_bun.png

Varșovia
Image source: 
pixabay.com

Aflăm dintr-o știre Bloomberg, preluată de Agerpres și de Hotnews, că anul trecut, polonezii care s-au întors acasă au fost mai mulți decât cei care au plecat în străinătate. Această inversare a sensului migrației reprezintă o premieră pentru Polonia în ultimele decenii.

Potrivit Institutului naţional de statistică de la Varşovia, numărul cetăţenilor polonezi care trăiesc peste hotare a scăzut cu 85.000 anul trecut, ajungând până la 2,4 milioane persoane.

Cele mai populare destinații pentru emigranții polonezi sunt Germania – cel mai mare partener comercial al Poloniei - și Marea Britanie.

Cei de la Bloomberg pun inversarea tendinței pe seama îngrijorărilor provocate de Brexit, dar şi a dinamismului pieţei muncii din Polonia care a dus la creşterea rapidă a salariilor.

În Polonia, rata şomajului a ajuns la un minim istoric după căderea comunismului iar salariile sunt în creştere, dat fiiind deficitul de personal.

Există însă și explicații cu mult mai profunde pentru revenirea acasă a polonezilor. Mai întâi de toate, să nu uităm că dintre toate statele foste comuniste, Polonia este singurul care a trecut la stadiul de economie dezvoltată.

Iar rădăcinile succesului economic polonez merg foarte departe în timp, până la terapia de șoc de la începutul anilor 1990, inițiată de Leszek Balcerowicz, viceprim-ministru și ministru de Finanțe în primul guvern polonez postcomunist.

Au fost măsuri extrem de îndrăznețe de dezmembrare a economiei socialiste, liberalizare și trecerea la economia de piață. Atât de îndrăznețe încât mulți au avut de suferit, iar Barcelowicz – fost consilier al sindicatului Solidaritatea - a ajuns să fie ținta protestelor și tuturor invectivelor. Azi, polonezii îi mulțumesc.

În ultimii 30 de ani, în Polonia s-au perindat – ca peste tot – o sumedenie de guverne de diferite orientări. În unele cazuri, așa cum sunt conservatorilorii din Partidul Lege și Justiție, aflați astăzi la putere, semnele de întrebare pot fi numeroase.

Dar indiferent cine a deținut puterea, ceva s-a păstrat în practica guvernării: credința în economia de tip liberal, echilibru în finanțele publice și, după aderarea la Uniunea Europeană, o excepțională absorbție a fondurilor de coeziune.

Iar creșterea economică poloneză nu este de găsit doar în cifre și statistici. Ea chiar se face simțită în viața oamenilor, în venituri și, foarte important, în infrastructura țării. Polonia și-a modernizat orașele și satele, școlile și spitalele, a construit căi ferate de mare viteză, aeroporturi moderne, autostrăzi. A devenit o țară în care poate să-ți facă plăcere să trăiești.

Am putut vedea acest lucru, cu ochii mei, chiar în această toamnă. Din centrul Cracoviei, admirabil renovat, plin de turiști occidentali și cu prețuri ca în București, am ajuns până la aeroport într-o agreabilă călătorie de 20 de minute, cu un tren ultramodern. Acum zece ani, făcusem același drum pe o șosea întortocheată, cu o singură bandă pe sens - singura legătură, pe atunci, între oraș și aeroport.

Vă las pe dumneavoastră să răspundeți la întrebarea ce s-a schimbat în zece ani pe drumul din centrul Bucureștiului și până la Aeroportul Otopeni. Și astfel, putem găsi împreună o parte din explicația pentru faptul că polonezii încep să se întoarcă acasă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 18 noiembrie 2019