Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Critici la adresa SUA după ce admnistrația Trump anunță că nu mai consideră ilegale coloniile israeliene din Cisiordania

Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii. 

Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a anulat poziţia juridică adoptată de către Departamentul de Stat în anul 1978 prin care se stabilea că statutul coloniilor evreieşti din teritoriile ocupate revendicate de palestinieni sunt "incompatibile cu legislaţia internaţională".

Decizia va genera nemulţumirea Autorităţii Palestiniene, a ţărilor arabe şi musulmane şi a principalelor puteri internaţionale.

Administraţia Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Isreaelului, a transferat sediul ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim şi a închis o misiune diplomatică palestiniană din Washington. Autoritatea Palestiniană a condamnat vehement aceste decizii.

Conform criticilor transmise de oficialul palestinian, Israelul fură pământul și confiscă resursele naturale ale palestinienilor, divizând, dislocând și restricționând libertatea de mișcare a poporului palestinian.

De partea sa, Uniunea Europeană reiterează statutul ilegal al coloniilor israeliene din Cisiordania.