Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plahotniuc:”Dodon va impune jocul său personal, va aduce Moscova stăpână peste politica moldovenească”

plaha_pensionar.jpg

Fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova după schimbarea puterii de la Chișinău, în iunie 2019
Sursa imaginii: 
Facebook/Vlad Plahotniuc

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, dat în căutare internațională, a venit cu prima sa reacție, după căderea Guvernului Sandu. Plahotniuc susține că nu a participat și nu a fost în nici un fel implicat în producerea acestor schimbări în politica moldovenească. În plus, răsturnarea Guvernului Sandu, declară fostul lider PD, a confirmat avertizarea sa că președintele Dodon va impune jocul său personal, va aduce Moscova stăpână peste politica moldovenească și va face tot posibilul să concentreze principalele pârghii politice în mâinile sale și să reorienteze vectorul geopolitic al țării dinspre Occident spre Rusia. 

Ex-președintele Partidului Democrat susține că miza anti-Plahotniuc a fost, de fapt, o capcană pentru blocul ACUM, a fost o miză pro-rusească. ”Astăzi, după căderea Guvernului Sandu, Moldova nu mai are nici o șansă să urmeze, ca altădată, un traseu euro-atlantic de dezvoltare, orientarea fermă pro-europeană din ultimii ani este în prezent grav compromisă, iar vina pentru acest dezastru geopolitic aparține și liderilor blocului ACUM”, a scris fostul lider PDM pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit lui Plahotniuc, ”lipsa de flexibilitate, lipsa de strategie, inclusiv nedorința lor de a dialoga și dușmănia față de democrați i-a aruncat pe liderii blocului ACUM în brațele socialiștilor și i-a dus pe o cale greșită, cu consecințe grave pentru țară, mai întâi de toate.  Într-un final, vedem astăzi că liderii ACUM au ajuns la covata spartă, iar Republica Moldova și-a pierdut, într-un timp record, profilul geopolitic pro-european”.

”E regretabil că a existat o conjunctură politică și psihologică, prin care în aceste procese au fost implicați și democrații. În situația care s-a creat în ultimele luni, de represalii crunte împotriva Partidului Democrat, de dosare penale intentate abuziv, într-o atmosferă de ură, hărțuire și vânătoare de vrăjitoare la care au fost supuși membrii PDM, mai ales din partea blocului ACUM, democrații au votat demiterea Guvernului Sandu dintr-un reflex de autoapărare, ca o reacție de revoltă firească”, spune Plahotniuc.

”Între timp, vă îndemn să vă gândiți dacă mai poate fi salvat vectorul pro-occidental al țării și de cât efort, de cât caracter este nevoie pentru această performanță politică în actualele condiții. Astăzi, deputații PDM reprezintă unica și ultima redută politică prin care este garantată păstrarea Acordului de Asociere cu UE și tot PDM este formațiunea care poate condiționa și asigura în perspectivă restabilirea vectorului euro-atlantic al Republicii Moldova. Sunt convins că orice eșec geopolitic poate fi reparat prin acțiune politică pragmatică, iar politica moldovenească a demonstrat, nu o singură dată, că la noi totul este posibil, dacă există determinare”, a mai scris Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

Liderii Blocului ACUM nu au venit deocamdată cu o reacție pe marginea declarațiilor fostului lider al democraților.

Între timp, noul premier moldovean, votat de socialiști și democrați, Ion Chicu, a anunțat că prima sa vizită oficială în străinătate va fi la Moscova. Potrivit lui Chicu, ”parteneriatul cu Federația Rusă este unul strategic și aici este mult spațiu de creștere”. La o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, șeful Executivului a ținut să precizeze că ”acest Guvern este tehnocrat și vrea să stabilească relații prietenoase cu toți partenerii Republicii Moldova. Pentru noi, este important să restabilim parteneriatul cu Federația Rusă și să creștem nivelul de încredere reciproc”, a spus prim-ministrul R.Moldova.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția lui Vlad Plahtoniuc la ultimele evoluții politice din R.Moldova