Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diferend diplomatic Turcia-SUA în urma unui incident la Constanța

turcia.jpg

Image source: 
RFI

 

Consulatul Republicii Turcia la Constanța a reacționat în urma incidentului diplomatic de luni, când adjunctul ambasadei SUA la București a fost coborât de pe scenă la un eveniment organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România. Potrivit Consulatului Turciei, reprezentantul american nu a fost invitat la eveniment.

„Potrivit Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța și Biroului Atașatului pe Servicii de Religie, participarea la acțiunea prilejuită de Săptămâna Nașterii Profetului și susținerea unui discurs de către un reprezentant al Ambasadei SUA la București nu erau prevăzute. Din acest motiv, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, dl. Turan, i-a explicat politicos situația reprezentantei Ambasadei SUA la București, a rugat-o să fie înțelegătoare și să nu își susțină discursul. Reprezentanta Ambasadei SUA la București a înțeles situația, nu și-a susținut discursul și a coborât de pe scenă, iar domnul consul general i-a mulțumit pentru înțelegere”, au declarat pentru Mediafax reprezentanții Consulatului general al Republicii Turcia la Constanța.

Adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scenă de consulul Turciei la Constanța, în momentul în care aceasta se pregătea să rostească un discurs despre libertatea religioasă. „Este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA”, au declarat reprezentanții ambasadei SUA pentru Mediafax.

Incidentul diplomatic a avut loc la Constanța, în cadrul simpozionului „Săptămâna Nașterii Profetului Muhammed”, eveniment organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Atașatul pentru Servicii Religioase și Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța.