Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani publici, paradisuri fiscale, crimă organizată, asasinat – o poveste malteză

caruana galizia.jpg

Jurnalista de investigații Daphne Caruana Galizia a fost asasinată în octombrie 2017...
Sursa imaginii: 
Darrin Zammit Lupi / Reuters via rfi.fr

O știre Reuters ne informează că autoritățile din Malta l-au arestat pe unul pe dintre cei mai importanți oameni de afaceri din țară, ca parte a unei anchete privind uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Vă mai amintiți? Caruana Galizia, o eminentă jurnalistă de investigații, a fost ucisă de o mașină-capcană în apropierea capitalei malteze Valletta, în octombrie 2017 - o crimă care a șocat Europa și a ridicat întrebări cu privire la statul de drept din mica țară mediteraneană

Cu opt luni înainte de a fi asasinată, ea începuse să publice un serial despre o companie misterioasă din Dubai, numită 17 Black Limited, susținând că este legată de politicieni maltezi.

Omul de afaceri reținut este Yorgen Fenech, coproprietar al companiei care, în 2013, a câștigat din partea statului maltez concesiunea pentru construirea unei mari centrale electrice pe gaz.

După cum scrie Reuters, citând surse apropiate anchetei, el ar fi fost oprit de autorități pe când încerca să părăsească insula, miercuri, înainte de ivirea zorilor, la bordul iahtului său de lux.

Reținerea omului de afaceri a fost confirmată de însuși primul ministru maltez, Joseph Muscat , care însă a refuzat să spună și motivele.

Totuși, reținerea a venit la o zi după un gest controversat al premierului maltez. Acesta a promis grațierea oricărui suspect în legătură cu uciderea jurnalistei, în cazul în care acesta va furniza dovezi despre cine s-a aflat în spatele crimei.

El a declarat că dacă nu ar fi făcut acest anunț, ar fi fost șanse mari ca o persoană sau mai multe implicate în caz să poată fugi.

Reuters leagă acest eveniment de arestarea, săptămâna trecută, a unui alt bărbat, în cadrul unei anchete separate. El a cerut să se vadă cu anchetatorii care se ocupă de cazul Caruana Galizia și s-a oferit să furnizeze numele comanditarului în schimbul unei grațieri.

Conform legislației malteze, poliția are 48 de ore pentru a-l interoga pe omul de afaceri și a-l pune sub acuzare sau a-l elibera.

În context, Reuters reamintește că anul trecut a publicat o anchetă din care reieșea că Fenech, omul de afaceri arestat acum, era proprietarul firmei din Dubai.

Potrivit unui e-mail datând din decembrie 2015, descoperit de autoritățile de reglementare financiară malteze, companii din Panama, deținute de ministrul Energiei, și de șeful cancelariei premierului Muscat, au primit plăți de până la 2 milioane de dolari de la misterioasa firmă din Dubai, pentru servicii nespecificate.

Amândoi au declarat pentru Reuters că nu au știut de vreo legătură între 17 Black și Fenech. Iar omul de afaceri a negat că ar fi virat bani vreunui om politic sau oricărei persoane sau entități legate de aceștia.

Șeful guvernului maltez a declarat la rându-i că nu există vreo dovadă că cei doi demnitari ar fi avut legături cu crima.

Acestea ar fi, pe scurt faptele. Nu știm ce se va întâmpla mai departe cu omul de afaceri reținut, dar povestea tinde, din păcate, să devină una simptomatică.

Bani publici, paradisuri fiscale, transferuri financiare scăpate de sub sontrolul autorităților de reglementare, politicieni, crimă organizată. Jurnalistul slovac Jan Kuciak, ucis în 2018 și despre care am vorbit ieri, publica investigații despre scheme asemănătoare. Și dacă nu peste tot se ajunge la uciderea celor care fac dezvăluiri, elementele pot fi găsite nu doar în Malta sau Slovacia.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 21 noiembrie 2019