Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia von der Leyen condiționată de acțiunea ecologică

p040692-322096.jpg

UvdL
Echipa Ursulei von der Leyen va deveni într-o zi operatională?
Image source: 
European Union 2019

Echipa Ursulei von der Leyen va fi votată de Parlamentul European în 27 noiembrie la Strasbourg și va trebui să se arate energică privind acțiunea ecologică și tranziția numerică. Grupul Renew Europe se arată aici mai "catolic" decât verzii. 

Conferința președinților de grupuri politice din Parlamentul European i-a audiat joi pe cei doi super vice președinți ai echipei von der Leyen, Frans Timmermans și Margrethe Vestager. 

Parlamentul European le cere un angajament ferm privind acțiunea ecologică. Este o veste bună pentru responsabilul cu această politică, Frans Timmermans, care declara în urma audierii că o acțiune urgentă se impune.

Grupul Renew Europe condus de Dacian Cioloș a introdus o rezoluție privind acțiunea urgentă pentru climat care va fi și ea votată tot în 27 noiembrie. Rezoluția, extrem de concisă, spune un singur lucru, anume că se cere o reacție promptă pentru salvarea planetei. 

Nu se spune ce, nu se cum, dar Dacian Cioloș ne explica că este un semnal politic pentru ca această urgență  să fie și finanțată. 

De adăugat că deputații de centru dreapta nu sunt la fel de entuziaști privind ecologia, ci dimpotrivă ei își pun întrebări de ordin economic și doresc prezervarea locurilor de muncă afectate de o posibilă acțiune climatică prea energică. 

Frans Timmermans susține însă contrariul, anume că lipsa unei acțiuni poate avea consecințe economice și mai grave și că trebuie transformate sectoarele care nu mai au niciun viitor. 

Acestea fiind zise, Ursula von der Leyen ajunge încet-încet la capătul surprizelor pe care deputații europeni i le-au pregătit în ultimele luni. Miercurea viitoare, la Strasbourg, Renew Europe și PPE vor vota pentru echipa ei, socialiștii sunt însă indeciși iar verzii vor vota împotrivă.

O echipă von der Leyen pentru 1 decembrie? Poate că da, poate că nu, voci din Parlamentul European sunt încă decise să se răzbune fiindcă au fost date la o parte din unele jocuri politice în vara trecută.